Den pro mou lásku: Křehká Marta Vančurová v příběhu o těžko překonatelné bolesti

Den pro mou lásku: Křehká Marta Vančurová v příběhu o těžko překonatelné bolesti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režiséři to v sedmdesátých letech neměli moc jednoduché – pokud chtěli točit, museli se přizpůsobit požadavkům „realistických filmů“ z tehdejší současnosti. Herz měl za sebou veleúspěšné Holky z porcelánu a krimi Holka na zabití a očekávalo se, že přijde s psychologickým dramatem.

Juraj Herz proslul hororově laděnými filmy, ale dovedl mistrně natočit i čistě realiatický psychologický příběh. Den pro mou lásku je komorní snímek, nadčasové drama o přítomnosti smrti v lidském životě a těžko překonatelné bolesti ze ztráty těch nejbližších.

Herz sází především na civilní vyznění filmu. Tomu se podřizují veškeré výrazové prostředky. Je to film především o ženských hrdinkách, jejich zraněném nitru a vyrovnávání se s bolestnou ztrátou. Jak postava Marty Vančurové, tak i Jiřiny Šejbalové jsou brilantně zahrány.

Trochu méně emotivní a přesvědčivý byl herecký výkon Vladimíra Harapese, který byl v jednom období jako herec hodně protěžovaný, ale tady nedokázal do role dát maximum. (Pokud to tedy nebyl záměr.)

Marta Vančurová
Marta Vančurová | Zdroj: Karel Ješátko / © Česká televize

Mladí manželé Staškovi žijí spokojeným životem. Marie je fotografka a Petr studuje stavební fakultu. Spolu žijí v útulném podkrovním bytě, kde vychovávají čtyřletou dceru Marušku.

Petr jde občas s ostatními studenty na pivo, ale láskyplný vztah mladých rodičů to nijak nenarušuje. Marie dokáže přimhouřit oko, i když si Petr večer přivede domů pár hlučných spolužáků.

Roztomilou upovídanou holčičku mají rádi i sousedé a ženy z výrobny věnců, která je ve dvoře. Když Maruška náhle onemocnění, je to pro rodiče šok. Dívenka je hospitalizovaná s prudkým zánětem mozkových blan a veškerá snaha lékařů vede bohužel ke smutnému konci a Maruška umírá.

Pro Marii jako by život skončil. Ránu, kterou dostala, nedokáže překonat. Petr jí pomáhá odstranit z bytu jakékoliv stopy po dceři. Fotografie mizí ze zdí, oblečení a hračky ze skříněk. Všichni Marii radí, že další dítě by jí pomohlo překonat ztrátu a ona se myšlence nebrání. Jenže jak je plná bolesti, nedaří se jí otěhotnět.

Teprve v okamžiku, kdy čerstvě ovdovělá sousedka dostane nápad, že by mohly truchlit spolu, Marie se rozhodne vrátit do práce. Do ateliéru přichází lidé a ona už nemá tak drásavé vzpomínky. Petr úspěšně dostuduje a manželé se vydávají na pěší túru přírodou. To je právě to, co obě bolavé duše potřebují.

Marie nakonec otěhotní a porodí zdravého chlapce.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Karel Ješátko / © Česká televize

Zajímavost

Dětskou roli si zahrála Sylva Kamenická. Ta se před kamery dostala díky zpěvu. Jako tříletá se objevila v reality show Zpívá celá rodina a postupně si zahrála ve čtyřech filmech. Potom už se věnovala jen zpěvu.

Vdala se do Německa a s manželem vařila pivo a provozovala hospodu a obchod.

Film je v nabídce ČT1 10. září v podvečer.

Zdroje článku: