Co jste o Matrix Reloaded (2003) doposud nevěděli

Co jste o Matrix Reloaded (2003) doposud nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Matrix Reloaded (2003) není třeba ani představovat. Snad všichni už viděli druhý díl trilogie Matrix. Přesto jsou věci, co možná o tomto filmu ještě nevíte.

Matrix Reloaded je druhý díl úspěšné trilogie Matrix. Jeho děj nás zavede do světa budoucnosti. Víte však, kolik peněz stála nejdelší bojová scéna ve filmu nebo co se stalo s rekvizitami, které byly při natáčení použity? Přečtěte si filmové zajímavosti a pak se na tento film podívejte znovu. Získáte na film nový pohled.

Boj mezi lidmi a stroji pokračuje

Druhý díl trilogie Matrix nás zavede jako poprvé do světa vzdálené budoucnosti, kde lidé bojují proti strojům. Lidstvo stále trpí pod jejich nadvládou a vše se zdá být ztraceno. Všichni doufají, že jejich Vyvolený je zachrání. Nea (Keanu Reeves), Mopheea (Laurence Fishburne) a Trinity (Carrie-Anne Moss) čeká boj na život a na smrt. Konečná bitva v tomto díle trvala 17 minut a filmaře stála 40 milionů dolarů.

Zajímavosti z natáčení

Filmaři zapracovali do děje také úryvek z bible. V jedné chvíli říká klíčník Neovi, že vyhodí 27 bloků elektřiny, ale bude mít pouze 314 sekund času, protože potom se obnoví záložní zdroj. V Novém zákoně je v knize 27 v části 3:14 zapsáno svědectví o stvoření zázraku. V Metrixu ten zázrak byl Architekt.

Čeho jste si možná nevšimli

Při bojích Nea a hrozivých klonů Smithe jste si mohli všimnout zajímavých zvuků. Byly to například padající kostky domina anebo bowlingové koule přesně v momentě, kdy srážejí figurku k zemi.

V jedné ze scén vidíme honičku na dálnici. Na jedné z dopravních cedulí je nápis „Paterson Pass“. Je to odkaz na Owena Patersona. Světového designéra.

Zajímavosti, které se do filmu nedostaly

  • Bratři Wachowští (později známé jako sestry Wachovské, jelikož přiznaly svou transsexualitu) byli nominovaní na Zlatou malinu za nejhorší režii. Toto se jim ostatně povedlo také v třetím díle.
  • Skoro všechny rekvizity byly po natáčení recyklovány. Z použitého dřeva byly postaveny domy pro chudé v blízkém Mexiku.
  • Filmaři si pro účely natáčení nechali postavit 2,25 km dlouhou dálnici. Po dokončení natáčení byla zničena.
  • Do kin a jiným prodejcům byly plakáty tohoto filmu zaslány pod jiným jménem, protože o ně byl takový zájem, že se tvůrci báli, aby je někdo po cestě neukradl.

Popularita Martixu je nesporná a přetrvává až do dnešní doby

Celá trilogie je velmi podařeným dílem a svědčí o tom hned dva fakty. První z nich je, že ohlasy diváků, ale také profesionálních recesistů jsou vesměs kladné. Druhý fakt je ten, že se chystá čtvrtý díl, který by měl do kin dorazit během roku 2021. Zatím není znám oficiální název, ale obecně je označován za Matrix 4. Opět si v něm zahrají všichni známí hrdinové z předchozích dílů.

Než však čtvrtý díl přijde do kin, připomeňte si tento díl, který je nestárnoucí klasikou akčních filmů.