Četnické humoresky: Petr Kostka v roli vrchního strážmistra Šiktance, který i na penzi občas musel svému mužstvu pomáhat

Četnické humoresky: Petr Kostka v roli vrchního strážmistra Šiktance, který i na penzi občas musel svému mužstvu pomáhat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Petr Kostka je doslova hereckým veteránem a letos oslaví 84 let. V seriálu Četnické humoresky šéfoval četnické stanici. A přestože se odebral do výslužby, stále byl považovaný za příslušníka sboru a zůstával se svým mužstvem v kontaktu.

Přestože jeho postava nepatřila k hlavním, zahrál si v devatenácti epizodách. Jeho nástupce na pozici vrchního strážmistra, Karel Arazim, k němu chodil často pro rady, a to nejen z oblasti zločinu. Rovněž potřeboval rady zkušeného ženáče, který žil ve spokojeném manželství s paní Vladěnkou Šiktancovou (Zdena Herfortová). Když se Arazim dopracoval k šéfování, rozhodl se také postoupit ve svém milostném životě, ale pokus o vážný vztah mu způsobil více problémů než zločinci v širokém okolí.

Petr Kostka v seriálu, Zdroj: archiv ČT

Petr Kostka pochází ze starého hereckého rodu, a tak měl o své budoucnosti už v mládí jasno. Své herecké geny předal dál a jeho dcera Tereza pokračuje v rodinné tradici.

Herec se do české kinematografie zapsal celou řadou rolí v oblíbených filmech a seriálech a pro svůj vzhled byl velmi oblíbený hlavně u žen. Kromě Četnických humoresek si zahrál například v seriálech Hříchy pro pátera Knoxe, Sanitka nebo Synové a dcery Jakuba Skláře. Rozhodně nezapomenutelné role vytvořil v komediích Což takhle dát si špenát, Zítra vstanu a opařím se čajem, Pátek není svátek nebo V podstatě jsme normální.

A jak moc se jeho manželství s Carmen Majerovou podobalo rodinné idylce ze seriálu o četnících?

Petr Kostka se rozhodně usedlému vrchnímu strážmistrovi moc nepodobal. Sama Carmen Mayerová to zmínila v rozhovoru z roku 2020 pro blesk.cz. S hercem to nebyla vždy úplně idylka, jak to možná zvenčí vypadalo, a prošli si různými životními vzlety a pády. Jak dodala, hlavní je neztratit k partnerovi respekt. A pro ni je i po těch dlouhých letech její muž absolutně rovný a čistý chlap.

Carmen si vzala Kostku poté, co jeho první žena Ingrid zemřela po tragické automobilové nehodě. Vychovala s ním kromě vlastní dcery Terezy ještě dvě děti, které si do manželství přivedl. Celé dlouhé roky se potkávali nejen doma, ale i při natáčení. Kromě Četnických humoresek to bylo v titulech Manželské tonutí, Dobrodružství kriminalistiky, My holky z městečka, Bandité a řada dalších.

 

Zdroj: