Četnické humoresky: Bedřiška má před sebou nelehký úkol. Musí napálit násilníka, který má zálusk na mladé tovární dělnice

Četnické humoresky: Bedřiška má před sebou nelehký úkol. Musí napálit násilníka, který má zálusk na mladé tovární dělnice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ivan Trojan má určitě mezi českými herci největší počet filmových rolí různých podivínů a odlišných lidí, a tak pro něj určitě nebyl problém se proměnit v elegantní Bedřišku, která v zapůjčených dámských šatech měla zlákat nebezpečného delikventa. Nápad to sice nebyl jeho, ale nijak moc neprotestoval.

Tomáš Töpfer jako Arazím stíhá s lehkostí chytat místní lotry, udržovat si dobré vztahy s kněžkami lásky v místním nevěstinci, a dokonce se ještě vytrvale dvořit květinářce Ludmilce. Kriminální příběhy natočené Antonínem Moskalykem zahřejí na duši i po mnoha reprízách.

Více než samotné kriminální zápletky diváky přitahuje vkusný humor, dobová atmosféra, osobní příběhy hlavních hrdinů a výborně zvolené herecké obsazení. Jak vypráví různé dokumenty, které seriál doprovází, četníci mají jména skutečných ochránců zákona, kteří se ve své době svými hrdinskými činy zapsali do dějin a seriál je trochu i poctou jejich práci třeba v odboji či při službě veřejnosti.

V této epizodě se v ohrožení ocitnou mladé dělnice z místní továrny, které si krátí cestu z odpolední směny lesíkem. A tam se opakovaně střetly s násilníkem, který je přemohl a zneužil.

Jarý jako Bedřiška
Jarý jako Bedřiška | Zdroj: Radomír Řezáč / © Česká televize

I přes velkou snahu a vytrvalost se však četníkům nedaří násilníka dopadnout a na řadu tak musí přijít volavka. Ženy v četnictvu nesloužily, a tak Arazím tímto úkolem pověřuje strážmistra Jarého. I přes všeobecné veselí, které jen představa mladého četníka v šatech a rukavičkách u všech kolegů vyvolá, je to důležitá akce, která má přinést dobrý výsledek.

Strážmistr Jarý sice proti takovému úkolu trošku protestuje, ale je mu jasné, že nepochodí. Ani výmluva, že nemá vhodné oblečení, nezabere. I s tím si Arazím poradí. Potom už jen stačí čekat, až v lesíku sklapne past.

Kromě honu na zločince si Arazím uvědomuje, že květinářka Ludmilka je úplně jiná než ostatní ženy, a o to víc ho dráždí, že se mu květinářka vysmívá, poukazuje na jeho nepěknou pověst záletníka a nemá o něj žádný zájem.

Na četnické stanici není nejlepší nálada. Do práce se vrací kuchařka Stela, což nikomu náladu zvednout nemůže. Mužstvo je jako jeden muž, pokud jde o názor na její kuchařské umění. Když stonala a v kuchyni se otáčela mladá a usměvavá Andělka, bylo to pro četníky pokochání pro oči a hlavně pro jejich žaludky. Jenže Stela se vrátila a po době hojnosti opět přišla na řadu strava pro ty nejotrlejší. Vždyť ani služební pes Argo není z kuchařského umění navrácené Stely nadšený.

Seriál Četnické humoresky je mimochodem i přehlídkou dobových kostýmů a automobilů. Na začátku epizody se objeví nákladní vůz Laurin & Klement 550 MS z roku 1924. 

Natáčelo se například v obci Velké Tresné a v Prudké u Doubravníka. 

Ve vysílání 17. 1. na ČT 1 večer.

Zdroje článku: