Celebrity pod lupou: Jodie Foster jako geniální dítě, skvělá herečka a lesbická matka, která tají otce svých dětí

Celebrity pod lupou: Jodie Foster jako geniální dítě, skvělá herečka a lesbická matka, která tají otce svých dětí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dětská prostitutka, policejní zelenáč, zlodějka a podvodnice z Divokého západu, vědkyně pátrající po mimozemském životě nebo ochranitelská matka. Pestré role jedné z nejúspěšnějších amerických hereček posledních padesáti let tuto drobnou a nenápadnou dívku a ženu proslavily po celém světě.

Alicia Christian Foster (sourozenci jí říkali „Jodie“), narozená v Los Angeles v Kalifornii v roce 1962, prakticky vyrostla na obrazovce a stala se slavnou ještě jako dítě. Ale naštěstí měla důvtipnou hlavu na ramenou a dobře proplouvala světem hvězd. Ze slavné dětské herečky se dokonce sama stala úspěšnou filmařkou. Fosterová se naučila číst ve třech letech a naučila se plynně mluvit francouzsky, ještě než byla plnoletá. Na prestižní univerzitě Yale v roce 1985 promovala s vyznamenáním.

Ale už předtím s úspěchem debutovala v televizi.  Když jí byly tři roky, začala v reklamě. Zajímavé je, že její matka přivedla na konkurz bratra Buddyho Fostera, zatímco Jodie se účastnila jako doprovod. Castingoví agenti si Jodie všimli a zamilovali se do ní.  Jodie se postupně objevila v sitcomech a v mnoha show. Když povyrostla, zahrála si v řadě filmů, ale až díky roli dospívající prostitutky v Taxikáři (1976) se stala hvězdou, kterou dokázal ocenil i Robert De Niro. Foster si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Další projekty, do kterých se zapojila, byly průměrné kvality, ale dobře, že vydržela.

Jodie Foster ve filmu
Jodie Foster ve filmu Mlčení jehňátek | Zdroj: FTV Prima

V roce 1991 si zahrála stážistku FBI Clarice Starling ve filmu Mlčení jehňátek, která navazuje kontakt se sériovým vrahem Hannibalem Lecterem v podání Anthonyho Hopkinse. Právě tímto filmem ukázala, že není jen dětská herečka, ale má talentu na rozdávání. Kanibal Lecter ji měl nechat nahlédnou do světa jiného psychopatického sériového vraha, „Buffalo Billa“, který ještě řádil na svobodě. Oscar za nejlepší herečku na sebe nenechal dlouho čekat.

Jodie Foster v Mlčení jehňátek
Jodie Foster v Mlčení jehňátek | Zdroj: FTV Prima

Už ten rok si Foster zkusila také práci za kamerou (Človíček Tate) a znovu s úspěchem. Od té doby divákům nadělila celou škálu úspěšných filmů jako Maverick, Anna a král, Úkryt, Tajemný let, Spojenec a řadu dalších.

V poslední době na sebe upozornila snímkem Mauritánec: Deník z Guantánama, který je k dispozici na Netflixu. Hvězda, která má dvě děti a netají svou lesbickou orientaci, si velice pečlivě chrání své soukromí, a tak se asi nikdy nedozvíme, zda je otcem jejich dětí její herecký kolega z filmu Maverick, jak se spekuluje. O životě jedné z nejúspěšnějších hereček vypráví také životopisný film Jodie Fosterová, zázračné dítě z Hollywoodu, který uvede ČT ART 2. listopadu večer. Thriller Mlčení jehňátek zařadila do programu 7. listopadu večer Prima Max.

Zdroje článku: