Celebrity pod lupou: Český „Colombo“ Vlastimil Hašek začínal jako prodavač textilu

Celebrity pod lupou: Český „Colombo“ Vlastimil Hašek začínal jako prodavač textilu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Haška si většina diváků vybaví jako tichého, přátelského muže nižšího vzrůstu, který měl hodně silné brýle. Velkých rolí se nedočkal a jeho nejznámější postavou byl nadporučík Ruda Pekař v předrevolučním kriminálním seriálu Malý pitaval z velkého města.

Ve škole asi premiantem nebyl, protože se vyučil prodavačem metrového textilu. Podle jeho životní partnerky Dany Syslové byl na manuální práce hodně nešikovný, a tak není divu, že od profese utekl a zkusil štěstí na DAMU. Po dokončení studia se stal členem Městských divadel pražských a měl velké štěstí, že si ho oblíbil režisér Václav Vorlíček a dal mu celou řadu hereckých příležitostí v menších rolích.

Jeho největší herecká příležitost před kamerou přišla od Jaroslava Dudka, který z něj udělal kriminalistu Pekaře v patnáctidílném seriálu Malý pitaval z velkého města. Jeho postava rozvážného policisty ve svetru a s notesem v ruce patřila k těm nejoblíbenějším. Jen herec nebyl nadšený z toho, že celý seriál točil v jednom svetru. Když vycházel do ulic, brával si pomačkaný kabát, který připomínal oblečení pověstného Colomba v podání Petera Falka.

Zatímco Ruda Pekař nikdy nezvyšoval hlas a ani nejvychytralejší zločinci ho nedokázali rozčílit, Vlastimil Hašek trochu klamal tělem. Podle herečky Dany Syslové to byl cholerik, a protože oba si dokázali prosazovat svou, doma měli často „Itálii“.

Na druhou stranu na 23 let manželství vzpomíná Dana Syslová jen v dobrém. Její o 17 let starší manžel o ni pečoval, když nastoupila po škole do divadla.

 Začal o mě pečovat, až z toho byl vztah a dítě na cestě. On mě vlastně vychovával, ochraňoval před nástrahami světa. Byl úžasný kuchař! Jinak byl hrozně nepraktický. Neuměl přibít ani hřebík,

uvedla Syslová ve starším rozhovoru.

Trochu divoké manželství skončilo v dubnu 1992, kdy Vlastimil Hašek dostal doma infarkt. Zemřel manželce v náručí. Smutné je, že byl krátce předtím s problémy se srdcem hospitalizovaný v nemocnici. Odtud si vyprosil, aby ho na víkend pustili domů za manželkou a za synem. Zřejmě to nebylo nejšťastnější rozhodnutí.

Pro jeho manželku to byla velká rána a nebyla jediná, kdo se musel s bolestnou ztrátou vypořádat. Syn Jiří se nedokázal se smrtí otce vyrovnat a ve stejném roce svůj život sám ukončil.

Vlastimila Haška, herce malých rolí, si diváci mohou připomenout v malé televizní komedii Sedm kilo pro králíčka, kde se potkal s Lubomírem Lipským, Jiřinou Bohdalovou a Jaroslavou Obermaierovou. Komedii uvádí Česká televize 4. února odpoledne.

Zdroje článku: