Nesmrtelný seriál Arabela. Vraťte se s námi do dětství v našem kvízu

Nesmrtelný seriál Arabela. Vraťte se s námi do dětství v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Znáte český kultovní seriál Arabela? Každý, kdo se narodil v 80. a 90. letech, na něj dodnes s láskou vzpomíná, jelikož to byla právě Arabela, která nás provázela celým dětstvím. Tento seriál začala natáčet československá televize již v roce 1980 a v první řadě bylo odvysíláno celkem 13 dílů.

Na úspěšnou první sérii začaly navazovat další díly s názvem „Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek“, které však byly natáčeny až o 13 let později! A o čem tento pohádkový seriál vlastně byl? Vzpomínáte si?

V příběhu se vzájemně prolínají dva světy, svět pohádek a kouzel a svět lidí. Tato kompozice byla na české filmové scéně zcela nová, a proto měl seriál velký úspěch nejen u dětí, ale také u řady dospělých. Pan Majer při televizním vysílání narazí na zvoneček, který sice vypadá zcela obyčejně, ale obyčejný tedy rozhodně není! Když na něj totiž zazvoní, spojí se osudy celé jeho rodiny s osudy pohádkových postav, které žijí v kouzelné říši pohádek. Té samozřejmě vládne král s královnou se svými dvěma dcerami. A jak už to v pohádkách bývá, obě jsou sice velice krásné, ale jedna je hodná a milá a druhá zase zlá a panovačná. Jejich úhlavním nepřítelem je zlý čaroděj druhé kategorie, který se rád přeměňuje v černého havrana. Ano, byl to Rumburak, který se snaží ovládnout celou pohádkovou říši. Když mu to ovšem nevyjde a zjistí, že by se nyní mohl dostat do druhého světa, světa lidí, najde skulinu a v říši lidí začne přetvářet pohádky. Naopak panovačná princezna začíná ve světě pohádek přetvářet jejich svět v moderní svět lidí. Všude nastane chaos a zmatek!

Na pozadí celého příběhu se však začíná rozvíjet i láskyplný vztah princezny Arabely a syna pana Majera. Ona je sice z říše pohádek, on z říše lidí, ale to jim nebrání v tom, aby se do sebe zamilovali. Jelikož ale o Arabelu usiluje i zlý Rumburak, zajme jejího nápadníka s úmyslem jej rovnou popravit, aby se Arabela stala jeho ženou. Vše nakonec dobře dopadne, jelikož na scénu vstoupí Fantomas, který včas zasáhne a situaci zachrání. Arabela se provdá za svého milovaného a od královských rodičů dostanou jako svatební dar onen kouzelný zvoneček. A zazvonil zvonec a pohádky je konec… nebo to bylo trochu jinak? Zkuste na Arabelu a její dobrodružství zavzpomínat malým kvízem! Co se stalo se zvonečkem a jak se jednotlivé postavy ze seriálu jmenovaly?

Ve své době byla Arabela jedním z nejsledovanějších seriálů české televize. V seriálu si zahrálo hned několik známých českých herců a hereček, jmenujme alespoň Janu Brejchovou, Stellu Zázvorkovou, Ivu Janžurovou či Vlastimila Brodského a Vladimíra Menšíka. I díky těmto nesmrtelným hvězdám našeho českého filmu je seriál Arabela stále oblíbený i mezi dnešními dětmi.

Zdroje článku: