30 případů majora Zemana: Nový díl s banderovci z roku 1947 se těší velkému úspěchu mezi diváky

30 případů majora Zemana: Nový díl s banderovci z roku 1947 se těší velkému úspěchu mezi diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro mladší ročníky je samozřejmě téma banderovců nejasné. Z historického hlediska jde o Organizaci ukrajinských nacionalistů (OUN). Názory na banderovce se mohou lišit s ohledem na dobu a na politické ovzduší. Jak ze seriálu vyplynulo, v období, kdy Zeman bránil vlast, tak banderovci byli škodnou.

Z historického hlediska byla situace mnohem složitější, ale v roce 1947 banderovci apelovali na občany, aby se postavili proti komunistickému nebezpečí a je tedy logické, že si v nově vznikající poválečné atmosféře moc sympatií a podpory od státní správy nezískali. Přestože jde o silně politický motiv, seriál k němu poměrně zdařile přistoupil jako ke kriminálnímu příběhu s napínavou zápletkou.

Příběh se začíná rozvíjet ve vlaku, který jede poklidně českou krajinou a uvnitř probíhá kontrola občanských průkazů. Tento zvyk kontroly dokumentů se ujal a policie tak mohla běžně „legitimovat“ občany, aniž by prováděli nějakou podezřelou činnost. Na druhou stranu, v době, kdy nebyly nikde kamery, nebyl internet a vše se řešilo tištěným oznámením, to byl způsob, jak mohla policie náhodně chytit hledanou osobu.

Při této kontrole příslušníci bezpečnosti narazili náhodou na muže, který místo dokladu vytáhl pistoli a postřelil jednoho z příslušníků. Došlo k přestřelce a poslední věc, kterou stihl podezřelý udělat, je vytáhnutí zlatého kříže s jedenácti rubíny.

A to je příležitost pro Zemana, který se v práci trochu nudil, a tak šel na brigádu do lesa sázet stromky. Zeman si však čerstvého lesního vzduchu moc neužije a je povolaný na stanici, kde čeká delegace z Prahy. Zeman se balí a jede do Brna za svým přítelem Kalinou (na úvodní fotografii Kalina – Miloš Willig). Je mu jasné, že jde o vážnou věc.

Zeman dostává důležitý úkol, protože je podobný Richardovi Lipinskému, který spolupracoval s gestapem a po válce přešel na ukrajinskou frontu, aby kontaktoval polské a ukrajinské nacionalisty. 

Pravý Lipinský umírá a namaskovaný Zeman ho má nahradit. Informace získává z výpovědi umírajícího Lipinského. Ten je navzdory těžkému zranění (trojitý průstřel břicha) podroben výslechu až do okamžiku, kdy upadá do agónie a umírá. Přítomný lékař neudělal nic.

Zeman se podle výpovědi Lipského vžívá do role, zúčastňuje se konspirační schůzky a trochu neohrabaně se vydává za Lipinského. Vše nedopadne úplně přesně a Zeman není nesmrtelným hrdinou. Možná i to pomáhá jeho popularitě lidového hrdiny.

Děj se vrací do Kateřinské Hory, kam ho nasměruje sám Zeman. Potřebuje místo, které důvěrně zná a jeho rodiště je téměř na hranici. Právě o přechod do Bavorska se také jedná. Ve hře je také církev, která si možná z historického hlediska nevysloužila nejlepší pověst. To je ale na divákovi, aby to posoudil. Přes hranice má putovat i církevní zlato.

Honza Zeman sice (ne poprvé a ne naposled) dostane trochu na zadek, ale přesto odvede kus práce a spolu s Vydrou mohou ve své profesi zamířit dál.

Pod čarou

Diváci ocenili námět i realizaci. Trochu nevěrohodně působil Zeman namaskovaný za banderovce. Na druhou stranu Zeman dostal možnost hrát i něco jiného než staře vyhlížejícího mladíka, který chce udělat kariéru. Své místo zde mají i Petr Haničinec v roli fanatického nacisty a Karel Hlušička v roli prohnaného kasaře. Postava Jirky Hradce, který naskočil do děje po poslední epizodě, dostává první velkou šanci. Možná někoho může pobouřit, že se zde do role třídního nepřítele dostává církev.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • ČSFD,
  • autorský článek