Mozaika je připravovaný seriál o rodinných vztazích a manželských problémech, a to nejen mladé generace

Mozaika je připravovaný seriál o rodinných vztazích a manželských problémech, a to nejen mladé generace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Alice Nellis natáčí šestnáctidílný vztahový seriál, v němž budou pokoušet osud i manželé, jež se po pětačtyřicetiletém soužití rozhodnou k radikální změně – rozejdou se. Jelikož zatím nemají vyřešeno nové bydlení, korzují po domácnostech svých děti.

V hlavních rolích se představí Karel Heřmánek, Taťjana Medvecká, David Máj, Martha Issová, Kristýna Ryška, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Tomáš Drápela, Eva Podzimková, Ondřej Malý, Sabina Remundová a Zuzana Mauréry.

Záběr z natáčení
Záběr z natáčení: Medvecká, Malý, Remundová | Zdroj: TV Nova

Seriál Mozaika je příběhem sice velké, ale fungující rodiny, kde mají děti už své životy, ale přesto mají stále bezpečný přístav u svých rodičů. Jenže jednoho dne je klidný domov, kde vyrostly, najednou pryč. Rodiče se rozhodnou k razantní změně, protože stereotyp dlouholetého manželství je už příliš unavuje. Chtějí si ještě zkusit zažít něco nového, zajímavého a naplňujícího. Na stará kolena se rozhodnou najít sami sebe, ovšem každý zvlášť.

Věc ovšem není úplně promyšlená, a tak předtím, než si vyřeší nové bydlení, hledají azyl u svých dětí. V zaběhlých životech svých potomků tak udělají trochu rozruch, a tak i přes velkou lásku bude soužití trochu drhnout. Děti moc nerozumí tomu, co vlastně rodiče vyvádí a proč. Zahodí tolik let jen tak a budou na konci života riskovat, že se zklamou, zůstanou opuštění nebo je někdo podvede?

Seriál nabídne pohled do mladých rodin, mezigenerační rozdíly, komplikované vztahy a samozřejmě i hromadu lásky, která má mnoho podob. Rodina je složitý mechanismus a musí se stále opečovávat. To pochopí jak ti mladí, tak i ti zkušení.

Komplikované, mnohdy absurdní a dojemné, jindy zase emočně náročné životy mladých rodin vytvářejí mozaiku mezigeneračních vztahů, která postupně odhaluje, jak bohatý, živý a neustále překvapující organismus rodina je.

Adamczyk během natáčení
Adamczyk během natáčení. | Zdroj: Zuzana Panská / TV Nova

Myslím, že základním tématem Mozaiky je složitost, ale také překvapivá pružnost a odolnost rodinných vazeb, které na první pohled nemusí být třeba ideální, ale pokud jsou podložené vzájemnou láskou a sounáležitostí, vydrží téměř cokoliv. Je to příběh o lásce, která nemusí být vidět na první pohled, ale o to je pravdivější. A také o tom, že život může být složitý, absurdní, ale i přesto krásný a zábavný,

říká scenáristka Alice Nellis.

Helena (Taťana Medvecká) je učitelka v penzi, která má čtyři děti, ale rozhodně nechce stáří trávit jen čekáním na konec. Herečka byla nadšená, že v seriálu dostává hodně prostoru starší generace, navíc je to pro ni zajímavá a velká herecká příležitost.

Jejího partnera Jindřicha, kutila a mykologa s láskou k cestování, ztvární Karel Heřmánek. Ten se před kameru vrací po 8 letech. Nedostávat ty správné nabídky, a tak se raději věnoval divadlu, než aby se za každou cenu musel ukazovat před kamerou. Teď už divadlo předal mladší generaci a role, kterou mu seriál nabízí, se mu líbí. Bere to jako zpestření života penzisty.

Nejstaršího z dětí ústředního páru, zodpovědného Richarda, ztvární David Máj. Jeho ženu Bělu hraje Martha Issová, která o Alici Nelis říká, že je odbornicí na zachycování malých a velkých životních situací.

Kristýna Ryška
Kristýna Ryška. | Zdroj: Zuzana Panská / TV Nova

Sympaťák Marek Adamczyk, který ještě sklízí obdiv za roli v seriálu Kukačky, se představí jako David. Herec odložil masku slušňáka a představí se v trochu jiné poloze. Přestože je David trochu problémový, rodina se k němu neotočí zády, a protože umí být i velice zábavný, není těžké mu jeho nedostatky odpouštět. Partnerku Lucku mu hraje Kristýna Ryška, která je v současnosti hvězdou seriálu Zlatá labuť.

Rodinu doplňují ještě Madla, v podání Evy Podzimkové, a Michal, kterého představí Jan Nedbal. Madla a Michal jsou dvojčata.

Mozaika přinese pohled do života Jirsových. Nadávkovaný humor i drama budou odrážet uvěřitelné situace, které rodinu semknou a posílí.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • autorský text