12 úkolů pro Asterixe (1976): Historický animák pobaví i dnešního diváka

12 úkolů pro Asterixe (1976): Historický animák pobaví i dnešního diváka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komediální dobrodružný rodinný animák, který vznikl již před 44 lety, osloví i dnešního diváka. Budete se válet smíchy i vy?

Legendární Galové

Už dlouhá léta se Caesarova vojska snaží o dobytí galské vesnice, ale stále se jim to nedaří. Vojáci Římského impéria už nabyli pocit, že bojují se skutečnými bohy, které nikdo neporazí. A co na to Caesar? Rozhodne se, že s Galy uzavře dohodu. Pokud se jim podaří vykonat dvanáct úkolů, mohou si dělat, co chtějí. Když jediný úkol nevyplní, podrobí se jejich vesnice Římanům. Asterix a Obelix se tak vydávají na dobrodružnou cestu plnou úkolů.

Komiksová předloha

Pro vznik celovečerního filmu bylo potřeba nakreslit přes 400 malovaných prostředí a bylo nakresleno přes půl milionu kreseb. I proto film vznikal dva roky. Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného komiksu, jehož autoři jsou Goscinny a Uderzo.

Právě autoři komiksu nebyli spokojeni s tím, jak na motivy jejich díla vznikly filmy Asterix a Galové z roku 1967 a Asterix a Kleopatra z roku 1968. Proto se rozhodli, že si třetí kousek natočí prostě sami. Pro účely natáčení si založili vlastní filmové studio a nazvali jej Idéfix. Osobně pak dohlíželi na všechny kresby, aby zajistili, že bude dodržen jejich výtvarný rukopis i charakter všech postav.

I když se během tohoto již značně vousatého animáku budete místy skutečně válet smíchy, a pokud máte děti, máte o zábavu postaráno, film má i jednu hlášku, která je založena na pravdě. Římský voják tam řekne: „Prý vstupte do armády. Prý pro záchranu lidstva.“ Tato hláška má historický pravdivý základ. Římané totiž razili teorii, že všichni lidé mimo impérium si přejí a zaslouží být latinizováni, a že je povinnost Římanů toto pro barbarské kmeny vykonat.