Zklamání pro Netflix: Jejich velký favorit legendárně ztroskotal

Zklamání pro Netflix: Jejich velký favorit legendárně ztroskotal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S dramatickým westernem „Síla psa“ chtěl a mohl Netflix ukázat, že Oscary už dávno nejsou jen pro Hollywood, že Oscara může vyhrát i film ze streamovací služby. Jenže to nebyl Netflix, kdo se radoval z úspěchu, ale Apple TV+.

Nejvíce nominací, minimální úspěch

„Síla psa“ je dramatický western kolem dvou bratrů, vedoucích farmu jejich otce. Film měl všechny vlastnosti, aby se stal mezinárodním úspěchem a byl predestinován stát se velkým favoritem letošních Oscarů – byl dlouhý, dramatický, tematizoval těžká témata a byl produkován lidmi ze všech etnických skupin. A kritici byli uchváceni. To se ukázalo i na Oscarech.

Celkem 12 nominací dostala „Síla psa“, tolik jako žádný jiný letošní film. Mezi nimi i v nejdůležitějších kategoriích „Nejlepší film“, „Nejlepší herec v hlavní roli“, „Nejlepší herečka v hlavní roli“ a „Nejlepší režie“. Ale přestože měl film procentuálně největší šanci vyhrát jednoho Oscara za druhým, odnesl si pouze jednu sošku, a to za nejlepší režií pro Jane Campionovou.

Apple TV+ zvítězil

To, že se na Oscarech filmy ze streamujících stránek neignorují, ukázala jedna z nejsilnějších konkurencí Netflixu Apple TV+. Jejich snímek „Coda“ neboli česky „V rytmu srdce“ měl celkem tři nominace („Nejlepší film“, „Nejlepší herec ve vedlejší roli“, „Nejlepší adaptovaný scénář“). Zvítězil ve všech kategoriích.

Především „Nejlepší film“ je důležité vítězství, přece jen se jedná o nejdůležitějšího Oscara celého večera. Ač byla „Síla psa“ aspoň u bookmakerů jasným favoritem, „V rytmu srdce“ překvapilo asi každého. Aspoň je jasné, že Netflix zkusí i příští rok zaútočit na nejprestižnější filmovou cenu na světě.

 

Zdroj: