Vzpomínka na začátky jednoho z nejúspěšnějších sportovců naší doby – dokument Jaromír Jágr

Vzpomínka na začátky jednoho z nejúspěšnějších sportovců naší doby  –  dokument Jaromír Jágr
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaromír Jágr žije život, který by vydal podklady pro desítku dokumentů nebo na slušný celovečerní film, přesto ještě nikoho nenapadlo shrnout celou jeho fantastickou kariéru, a tak se můžeme jen podívat na dokument z roku 1997, který mapuje první kroky hokejisty v zámoří.

Ohlédnutí za začátkem úspěšné sportovní kariéry

Režisér Tomáš Tintěra zdokumentoval jen kratičký úsek sportovní kariéry jedince, která byla důsledkem tvrdé přípravy a odříkání, talentu a také silné podpory ze strany rodičů Jaromíra Jágra. Ti chlapce vedli k tomu, aby sám chtěl vyniknout nad ostatními, a aby byl také ochotný pro to udělat vše, i když to bude často proces velmi nepříjemný a bolestivý.

Kde to vše začalo

Jaromír Jágr se narodil 15. 2. 1972 v Kladně a každý příznivec hokeje na světě ví, že většinu času měl dres s číslem 68. Nebyla to volba náhodná, Jarda byl doma kromě víry a lásky ke sportu vedený také k odsouzení komunistického režimu, a tak číslo 68 nebylo sportovcem vybráno náhodně, ale stalo se jeho symbolem boje proti komunismu. V roce 1968 zemřel Jaromírovi dědeček, což význam čísla ještě umocnilo.

Když s hokejem začínal, jeho první dres měl číslo 4. Svou sportovní kariéru rozjel v dorostu v klubu PZ Kladno a správně namíchaný talent, sveřepá vytrvalost a tvrdý každodenní dril mu pomohly k tomu, že už v 16 letech s dresem číslo 15 nastoupil s dospělými hráči proti Litvínovu.

První velká příležitost

V roce 1990 s číslem 22 debutoval na MS ve Švýcarsku. Tam Jarda upoutal pozornost svojí útočnou hrou a skvělou týmovou spoluprací s Robertem Reichelem a Robertem Holíkem. Otevřela se mu cesta do světa, když si ho vyhlédli pittsburští Penguins a v roce 1990 odešel do NHL.

A byla to šťastná volba. Mezi nováčky se rychle prosadil a stejný rok „Tučňáci“ vyhráli Stanley Cup – prestižní klubovou trofej. Hráč s číslem 68 si vysloužil obdiv v celém sportovním světě.

Sezóna 1995-1996 byla pro Jaromíra hodně povedená a nasbíral 149 bodů, čímž se zařadil na druhé místo po Mario Lemiuxovi. Když ten odešel z NHL, nic nestálo v cestě tomu, aby se Jaromír stal největší hvězdou „Tučňáků“ i NHL.

V dokumentu jsou zahrnuty i rozhovory s hokejisty, kteří se v této době s Jaromírem na ledě potkali.

Co už v dokumentu nenajdete

V době natáčení ještě ani samotný hokejista nemohl tušit, jak závratná kariéra ho v jeho sportovním životě čeká. Zahrál si v klubech: Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils. Následovala malá pauza v NHL, kterou Jágr využil pro získání zkušeností v KHL a nastoupil na čas do Avangard Omsk. Po návratu do NHL ještě zazářil ve Florida Panthers a Calgary Flames.

Po pobytu v zámoří se Jaromír vrátil do Česka a nastoupil za Rytíře Kladno, kterým na čas pomohl do extraligy.

Jaromír Jágr se může pochlubit oceněním: 2 Stanley Cupy, zlato z OH v Naganu v 1998, 5x nejproduktivnější hráč NHL, nejužitečnější hráč soutěže NHL (1999), 2x zlato z MS, Sportovec roku 2005, člen Triple Gold Club (trojkombinace vítězných ocenění: MS, OH, Stanley Cup).