Vrací se Ochránce, seriál, který by si zasloužil pokračování

Vrací se Ochránce, seriál, který by si zasloužil pokračování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Problémů, které hýbou českým školstvím, je tolik, že by seriál mohl mít hned několik dalších sérií. Projekt, který vznikl v dílně Terezy Kopáčové a Tomáše Mašína, se opět po čase objevil ve večerní středeční nabídce ČT.

Seriál je často označován za nejlepší počin, který se na českých obrazovkách objevil, a proto je trochu škoda, že zůstalo jen u deseti epizod. Velice aktuální témata, skvělé a dynamické zpracování a dobře vybraní herci utvořili dílo, které dokázalo diváky na deset večerů upoutat.

Jde vůbec o první komplexní sondu, která syrově a reálně dokázala poukázat na problémy školství. A nešlo o problémové školy s nepřizpůsobivými dětmi, ale o běžné školy, kam možná chodí i vaše děti. Spojení školního prostředí, které by mělo být pro děti bezpečným přístavem, a kriminální zápletky u diváků zafungovalo už od první epizody.

A ke slovu přichází první školní ombudsman, kterým se stává učitel českého jazyka a literatury Aleš Pelán, kterého naprosto skvěle zahrál Lukáš Vaculík. Funkce se ujal v době, kdy vyhrál soutěž o nejoblíbenějšího pedagoga Zlatý Ámos.

Pelán opouští místo na střední průmyslové škole a přijímá novou pozici na ministerstvu školství. Zatím nikdo netušil, jak moc bude školní ombudsman potřebný.

Lukáš Vaculík
Lukáš Vaculík | Zdroj: Pavla Černá / © Česká televize

A hned první případ ukázal v nepříznivém světle šikanu za zdmi institutu, který by měl z dětí dělat lepší lidi. A nejde o obyčejnou šikanu. Tři studenti několik měsíců šikanují učitelku. A aby to neměl Pelán jednoduché, i on pocítí bezbrannost vůči dětské zlobě. Sám je terčem šikany, když se rozšíří zvěsti, že sexuálně obtěžuje studentky. Trička s nápisem „Spim s nim“ se stávají hitem.  

Pelát má nakonec štěstí. Hrátky studentů přežije. To šikanovaná učitelka dopadla mnohem hůř. Vzápětí dochází k její smrti. Zůstala po ní sotva dospělá dcera.

Odkrýt pravdu je složité, protože školní prostředí je složitý organismus. Ale za pomoci novinářky se přece jen věci dostanou ven. Kdo je viníkem? Děti nebo škola, která několik měsíců o situaci věděla a nic neudělala?

Seriál naprosto bez příkras dokázal na obrazovky přinést problémy, které by ještě před desítkami let nebyly vůbec možně. Odkryl zranitelný školní systém, který často nefunguje a není vůbec připravený na řešení problémů, které jsou v současnosti aktuální.

A je jasné, že problémy ve školním prostředí přetrvávají. Rozhodně by bylo prospěšné na ně i nadále upozorňovat, byť jen „zábavnou seriálovou formou“.

Zdroje článku: