Co by to bylo za Vánoce bez Popelky? I letos se dočkáme té nejoblíbenější pohádky, která za rok oslaví 50 let

Co by to bylo za Vánoce bez Popelky? I letos se dočkáme té nejoblíbenější pohádky, která za rok oslaví 50 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Napadlo vás někdy, že Popelka byla tak trochu bojovnicí za ženská práva? Uměla jezdit na koni, střílet z kuše a lovit. Nebála se obléct mužský oděv a dát lekci rozmazlenému princi. Vyšla si dokonce sama na ples. A zajímavostí je mnohem víc!

Ze všech Popelek je samozřejmě nejlepší ta, kterou vytvořil Václav Vorlíček ve spolupráci se scenáristou Františkem Pavlíčkem. Ten však v té době nesměl tvořit, a tak se pod jeho práci podepsala Bohumila Zelenková.

Popelka žije zdánlivě v nepohodě a v nelibosti s macechou a nevlastní sestrou, ale v podstatě má mnohem více svobody, než bylo dopřáno jejím vrstevnicím. Jezdí si bez doprovodu po lesích a střílí z kuše. Také trošku flirtuje s princem, což by ve své době asi dělat neměla.

Popelku máme všichni rádi také proto, že je v ní humor. A přestože se kvůli německé koprodukci muselo udělat i německé obsazení, naštěstí Popelku zahrála naprosto dokonale Libuše Šafránková a jejího prince Pavel Trávníček. Rovněž roli čeledína Vincka by asi nikdo nezahrál lépe než Vladimír Menšík. Nakonec na postavu krále, kterého ztvárnil Rolf Hoppe, královnu v podání Karin Leschové a Popelčinu macechu Carolu Braunbockovou, už jsme si za ty roky zvykli.

Vůbec poprvé tuto krásnou pohádku televize vysílala 16. listopadu 1973. Od té doby se stala součástí nejoblíbenějších svátků nejen u nás, ale i na Slovensku, v Německu, Norsku a dalších zemích. Romantický příběh českých a německých tvůrců se dostal do třiceti zemí světa.

Málokdo ví, že o natočení Popelky se uvažovalo už v roce 1960. Režie se měla ujmout Věra Plívová-Šimková a uvažovalo se také o Jiřím Menzelovi. Nejspíš bychom se asi divili, kdyby se tenkrát nápad realizoval. Popelka měla být moderní dívkou, která místo plesů chce chodit na diskotéky, měla být zasazená do letní krajiny a moudrou sovu by nahradila rosnička.

Nakonec je dobře, že jsme si ještě pár let na Popelku počkali. Přestože před Libuškou Šafránkovou vytvořila ještě černobílou verzi pohádkové postavy Eva Hrušková, rozhodně se každému vybaví zasněžená pláň a zmrzlá Šafránková, jak jede se svým princem na bílém koni za doprovodu písně Karla Gotta.

Určitě vám neuniklo, že se v roce 2021 pokusili Norové natočit novou verzi Tři přání pro Popelku, kterou můžete zhlédnout letos 20. prosince na TV Nova. Té naší Popelce se určitě nevyrovná.  

Zajímavosti k postavě Popelky

Popelka je jednou z nejznámějších pohádkových postav na světě a existují stovky verzí, přesto je každá jiná. Nejstarší verze pochází z Číny, a to už z dob 9. století př. n. l., ale ta naše umouněná Popelka pochází z knih bratří Grimmů a Boženy Němcové, i když se František Pavlíček hodně od Němcové vzdálil. Její Popelka žila s rodinou ve městě, a protože na rodinu dolehla chudoba, chtěla se dcer zbavit tak, že je odvede do hlubokého lesa za městem, kde nikdo nikdy nebyl. Popelka však zaslechla, co se chystá, a na cestu se vybavila klubíčkem. To by ale byla úplně jiná pohádka!

Zdroje článku: