V nejslavnější vodnické komedii se Hanzlíkovi podlamovaly nohy nejen z krásy Libušky Šafránkové

V nejslavnější vodnické komedii se Hanzlíkovi podlamovaly nohy nejen z krásy Libušky Šafránkové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zahrát si s dvacetiletou Libuší Šafránkovou bylo snem každého herce, který u mladé herečky dokázal ocenit nejen talent, ale i přirozenou krásu, kterou už rok předtím předvedla v pohádce Tři oříšky pro Popelku.

O pět let starší Jaromír Hanzlík se mladé herečce dvořil i mimo záběry kamer, ale natáčení pro něj nebylo jen příjemnou hereckou zkušeností. Běhen natáčení, když byl utopený, se ocitl v márnici, a to nebyla ta nejzábavnější zkušenost. Přestože režisér hercovu příhodu, kdy tvrdil, že byl mezi skutečnými mrtvolami vyvrátil, Hanzlík trval na tom, že kromě všudypřítomného chladu cítil i mrtvolný pach márnice a zvedal se mu žaludek. Údajně se ale natáčelo v přidělené místnosti až pod střechou a márnice bývá v suterénu.

I tak se atmosféra ponurého místa stala pro herce noční můrou, na kterou hned tak nezapomněl.

Když natáčení v omšelých prostorách skončilo, on i Šafránková si oddechli. Nebyla to ale jediná scéna jako z hororu. Ta další byla ještě reálnější a v Hanzlíkově blízkosti během natáčení zemřel už osmý natáčecí den Jan Libíček. Bylo mu pouhých 42 let. Své zdravotní problémy si nepřipouštěl, a tak při scéně, kdy měl jít jako Alois Vodička pod hladinu, zkolaboval. Jeho roli poté převzal Zdeněk Řehoř a všechny scény s Libíčkem byly přetočené.

Kde film vznikal

vodnický dům je dnes luxusní restaurací
U Sovových mlýnů | Zdroj: ŠJů / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Režisér Václav Vorlíček si vždy pro své filmy vybíral lokace velice pečlivě. A pro vodnickou komedii se úplně nabízelo nábřeží Vltavy, které se stalo hlavním natáčecím místem. Ve filmu se tak objevilo třeba Podolské nábřeží, Vltava v blízkosti Vyšehradského tunelu nebo záběry na Veslařský ostrov v Podolí, kde měl být utopený doktor Mráček. Jana chodila na přírodní koupaliště Žluté lázně v Podolí. V pozadí je možné vidět i kostel sv. Filipa a Jakuba, který je na Praze 5. Ve filmu jsou také povedené záběry na řeku u Rašínova nábřeží nebo na Slovanský ostrov. Místem, kde Mráčková našla podivnou mouku s ušima, je Hroznová ulice na Malé Straně.

Vlhký vodnický dům na Kampě na adrese U Sovových mlýnů, který měl být ve filmu zbourán, je dnes opravený a k nepoznání. Tenkrát v něm sídlil rybářský svaz. Ve filmu je také Mostecká ulice na Malé straně a restaurace Střelecký ostrov, kde Jana s Mráčkem randila.

Vodnickou komedií si můžete zpříjemnit čekání na poslední den v roce. Ve vysílání je 27. prosince večer a 30. prosince dopoledne na ČT1.

Zdroje článku: