Vzpomínáte na román Zdeny Čisté z Ulice: Můj život s Králem?

Vzpomínáte na román Zdeny Čisté z Ulice: Můj život s Králem?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Abychom mohli zavzpomínat na postavu Zdeny Čisté, kterou si v Ulici zahrála herečka Jana Švandová, je potřeba se vrátit na úplný začátek seriálu, kterému vévodila firma Království hraček, které šéfoval Václav Král (herec Radoslav Brzobohatý).

Do něj byla Zdena Čistá, jeho sekretářka, tajně zamilovaná. Nebylo jí to však vůbec nic platné, protože Král miloval jen svou ženu Marii.

Život Zdeny Čisté byl velmi smutný 

Zdena Čistá pracovala v Království hraček dlouhá léta jako sekretářka. I z toho důvodu měla o všem přehled a svou práci mohla plnit velmi svědomitě. A to ona také dělala. Svou práci milovala, protože kromě ní neměla nic, z čeho by se mohla těšit. Do práce s radostí chodila i kvůli svému šéfovi Václavovi Královi. Toho obdivovala a tajně milovala.

Nikdy s tím však nešla ven, protože si dobře uvědomovala, že majitel Království hraček miluje jen svou ženu Marii, nikdy by ji neopustil a v žádném případě ani nepodvedl. Marii Králové Zdena velmi záviděla. Také ji měla ráda, a proto jí nic zlého nepřála. Ještě radši by však byla na jejím místě. Mít po svém boku někoho natolik inteligentního, starostlivého a věrného, jako byl Václav Král, by si přála snad každá žena. 

Zdena Čistá se smířila se svým osudem i s tím, že láska ke Královi bude vždy jen platonická. Protože neměla odvahu k tomu, aby se Královi vyjádřila nebo aby o svých citech někomu řekla, házela své smutky, radosti a touhy na papír. Jak se později ukázalo, byl to dobrý nápad, protože z toho vznikl bestseller Můj život s Králem.

Největším problémem Zdeny Čisté byla její posedlost prací. Ale co měla dělat, když byla v životě jinak velmi uzavřená a neměla žádné jiné kontakty ani zájmy? Práce tak pro ni byla důvodem, proč ráno vstávat a proč jít večer spát. Z její ulity ji vysvobodil až kadeřník David.

Jana Švandová, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Z šedé myšky atraktivní ženou 

Život Zdeny Čisté mohl být šedý a smutný už napořád, kdyby v jejím stole Marie Králová něco nehledala. V době, když zrovna Zdena Čistá nepracovala, potřebovala Marie Králová nějaké dokumenty. Kromě nich ve stole Zdeny Čisté našla i její zápisky. Ty, ačkoliv to bylo velmi neslušné, přečetla jedním dechem. Kupodivu jí nevadilo, že sekretářka v podniku tajně vzdychá po jejím manželovi. Místo toho se jí přiznala, že všechno četla, a navrhla, aby texty poslala do nakladatelství. Zdena Čistá, která už neměla co ztratit, poslechla a vznikl z toho oblíbený román Můj život s Králem. 

U této příležitosti Zdena Čistá potřebovala změnu, a tak vyhledala služby kadeřníka. Setkala se s pozorným Davidem, který ji svou péčí, ale také pozorností proměnil v atraktivní a sebevědomou ženu. Zdena si uvědomila, že už dále nemůže žít život jako předtím, nýbrž musí být více aktivní. Začala tedy žít jinak, její smutek se rozplynul a život dostal nový smysl. 

Zdroj článku:
  • Autorský text