Jiří Štrébl z Ulice hraje samé prevíty. Přitom by si rád střihl pohádkového čerta

Jiří Štrébl z Ulice hraje samé prevíty. Přitom by si rád střihl pohádkového čerta
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jiřímu Štréblovi se v divadle i seriálech dostává samých záporných rolí. I když nehraje přímo zločince, ale třeba i policajta, většinou to bývá někdo zkorumpovaný. Jeho snem je zahrát si čerta v pohádce, dosud však neměl v tomto směru štěstí. Snad už se mu blýská na lepší časy.

Jiří Štrébl nikdy nestudoval herectví

Hraní ho uchvátilo už v mládí, ale teprve v poslední době se stává známějším. Působí na mnoha divadelních scénách, včetně Městských divadel pražských, Divadla Palace, Divadla v Řeznické nebo A studia Rubín. Herečkou se stala i jeho mladší sestra Alena, vlastně tak trochu jemu natruc. Jednou doprovázela spolužačku na konkurz do divadla, kde tenkrát Jiří působil. Jeho výraz, když se tam objevila, ji přiměl zúčastnit se konkurzu také.

Jiří Štrébl a Stanislav Majer, TK k nové Prima VOD službě
Jiří Štrébl a Stanislav Majer, TK k nové Prima VOD službě | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Sourozence můžete v posledních letech vídat v seriálu Ulice, Alenu jako Milenu Pumrovou a Jiřího ve svérázné roli Miloše Knoblocha. Jiří Štrébl má nicméně za sebou celou řadu dalších seriálových i filmových rolí. Z těch nejnovějších můžeme zmínit např. seriály Kukačky (2021, 2023), Anatomie života (2021), Podezření (2022) či Sedm schodů k moci (2023). Z nejnovějších filmů se hodí připomenout Past (2020), Modeláře (2020) a Prezidentku (2022).

Jiří Štrébl hraje buď zločince, nebo policejní šéfy

„Všimněte si, že když je to policajt, tak bývá většinou taky grázlík, podplacenej. I když teď jsem právě dotočil něco, kde mám jednoznačně kladnou postavu, jde o šéfa rozvědky. Já nevím, proč mi dávají vrahouny. Protože jsem svině?“ zasmál se během rozhovoru pro Novinky.cz. „Stalo se to poprvé v divadle. Pak jsem tam hrál léta ty nejodpornější postavy, co si dovedete představit. Nacistu, který v koncentráku nechává navzájem sníst Židy. S paní Danielou Kolářovou jsem hrál jejího manžela, co znásilňuje malé chlapečky. V další hře jsem spal se svojí dcerou…“

Jeho vysněnou rolí je přitom čert v pohádce. V tomto žánru se mu zatím dostalo jen malých rolí. Ale kdo ví, možná se to brzy změní.

Milošův zastaralý přístup byl divákům protivný

Vraťme se však ještě k Milošovi, jenž aktuálně platí za nejznámější hercův počin. Pan Knobloch zpočátku nebudil u diváků velké sympatie, ba právě naopak. Když přišel do Ulice jakožto Evin nový nápadník, choval se jako necitlivý buran. Zápornou postavu zahrál Štrébl dokonce natolik dobře, že ho kvůli tomu diváci začali napadat slovně i fyzicky. Naštěstí scenáristé udělali z Miloše lepšího člověka a tak trochu komickou figurku, takže se v průběhu let vypracoval mezi vůbec nejoblíbenější hrdiny seriálu. Momentálně podniká a snaží se zachránit před krachem stavební firmu, kterou vede spolu s kamarádem Vítkem Klímou. Sám Jiří Štrébl by s titulem inženýra mohl rozjet vlastní byznys, ale jak prozradil během rozhovoru, vůbec by si to nepřál.

„Miloš v seriálu Ulice moc nepodniká, to spíš jeho kolega Vítek. Miloš se stará hlavně o stavební záležitosti. Původně byl lehce obhroublejší, vychovával nevlastní dceru Emu starým způsobem. S tím, že dítě má poslouchat, on bude vydělávat a žena se starat o domácnost. Nemyslel to zle, ale měl přístup spíš našich otců nebo dědů. To bylo divákům Ulice nepříjemné.“ 

Zdroje článku: