Svědectví mrtvých očí: Rafinovaný kriminální debut Otakara Fuky spojil před kamerou Adamíru, Budínovou a málo známou Danuši Klichovou

Svědectví mrtvých očí: Rafinovaný kriminální debut Otakara Fuky spojil před kamerou Adamíru, Budínovou a málo známou Danuši Klichovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dalším návratem ke kriminálnímu žánru sedmdesátých a osmdesátých let je celovečerní debut Otakara Fuka, který si zvolil pro zpracování román Jiřího Brabce a Zdeňka Veselého Pozlacené mříže.

Hlavním hrdinou je penzionovaný kriminalista Gaudl, kterého si zahrál Vladimír Šmeral. Ten podezírá Jiřího (Jiří Adamíra), manžela své neteře Hedviky (Slávka Budínová), z nečestných úmyslů. To se mu potvrdí v okamžiku, kdy Hedvika umírá.

Gaudl nikdy neměl manžela Hedviky rád. Tušil, že elegantní vysokoškolský profesor Jiří Horáček si nevzal Hedviku z velké lásky, ale kvůli značně velkému majetku. Zdánlivě působilo bezdětné manželství jako idylka. Kdo mohl tušit, že přímo pod střechou jejich honosné vilky žije Horáčkova mladičká milenka Daniela, příbuzná hospodyně, která jí zajistila podnájem.

Poté, co dívka otěhotní, rozhodne se Jiří rozvést. Cestou Hedvičiným autem z večírku na chatě se manželé prudce hádají a srazí na okraji silnice stopařku. Jiří zatáhne mrtvé tělo do příkopu a Hedvika ho při tom tajně vyfotografuje. Horáček se pokusí zajistit si alibi a vrátí se svým autem zpět na chatu. Jenže Hedvika mu ukáže fotografie a on pochopí, že je v pasti.

Jiřímu je jasné, že manželství se pro něj stalo pastí a musí se své ženy zbavit. Nastraží na ženu poškozenou žárovku v koupelně a Hedvika po jeho odchodu do práce umírá.

Gaudl potká na jejím pohřbu grafika Březinu. Nešťastná a rozzlobená Hedvika s ním strávila svůj poslední večer a v opilosti mu vše o autonehodě prozradila. Ani mladá Daniela nelení a najde v rámu Hedvičina portrétu schovaný negativ a fotografie. Pochopí, že Jiří svoji ženu zavraždil. Starý Gaudl stojící před vilou už také ví, jak Jiřího usvědčit.

Danuše Klichová jako mladá milenka
Danuše Klichová jako mladá milenka | Zdroj: Filmové studio Barrandov / © Česká televize

Roli milenky Daniely si zahrála Danuše Klichová. Méně známá herečka vystudovala v šedesátých letech Statní konzervatoř a poté i JAMU. Díky svému zasněnému a tajemnému vzhledu byla většinou ve filmech obsazována do rolí přítelkyň a milenek. Role milenky ve filmu Svědectví mrtvých očí byla asi její největší hereckou příležitostí.

Ve filmu měla být původně celá řada erotických scén mezi Danielou a Horáčkem, ale cenzura zasáhla a natočené záběry zůstaly nepoužité.

Danuše Klichová si zahrála třeba v Četnických humoreskách, ve filmech Brácha za všechny peníze, Hon na kočku, Pramen života nebo Rok ďábla.

Od roku 1999 patří mezi osobnosti, jejichž hlas informuje z nádražního rozhlasu (systém INISS) na železničních stanicích a zastávkách v České republice o aktuální dopravní a provozní situaci.

V současné době žije Danuše Klichová poklidným životem herečky v domácnosti (jak sama říká) a své dceři, moderátorce i příležitostné herečce Martě Ondráčkové (Snídaně s Novou), je sama hereckým vzorem i velkým kritikem.

Film Svědectví mrtvých očí lze vidět 17. 9. večer na ČT a kdykoliv na Voyo.

Zdroje článku: