Survivor Česko & Slovensko: Letos je všechno špatně. Vyvstává otázka, zda je to špatná práce tvůrčího týmu, nebo jen podfuk na diváky, který nevyšel

Survivor Česko & Slovensko: Letos je všechno špatně. Vyvstává otázka, zda je to špatná práce tvůrčího týmu, nebo jen podfuk na diváky, který nevyšel
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zahraniční série Survivoru jsou u nás stále populární, ale naše česká verze je letos naprostá katastrofa. Už to začalo špatným castingem a ti, co za ním stojí, by měli jít dělat jinou práci.

Loni v létě producentka Kateřina Brož v rozhovoru pro tv.nova.cz uvedla:

Casting je dost komplexní. Prochází se několika testy a setkáními. Jsou to zdravotní testy, fyzické testy i psychologické testy.

Myslím si, že každý účastník musí mít odhodlání, protože to je to, co vás v té hře kolikrát podrží a zachrání,

dodala.

záběr z pořadu
záběr z pořadu | Zdroj: TV Nova

Letos několik týdnů diváci sledovali, jak ze hry odpadal jeden soutěžící za druhým. Odhodlání si totiž zapomněli doma. Jednomu se stýskalo, druhý tam jel s tím, že nemá tolik dovolené, a další odhodlanou soutěžící štípl komár pod oko, a tak si vzpomněla, že má doma děti.

Fyzické a psychologické testy selhaly na plné čáře.

Producentka dále uvedla, že celebrity, které se do Survivoru hlásí, nikdo nemusí přemlouvat a mají odhodlání uspět.

Přestože diváci stále volají po tom, aby byli ve hře raději obyčejní smrtelníci a celebritky zůstaly doma, neustále se tam cpou, aby se na pár dní zviditelnily a potom honem odjely domů, aby mohly ještě půl roku rozdávat rozhovory, kdo s kým co měl a jak to vlastně v té „nejdrsnější reality show“ funguje.

Sečteno a podrtrženo – jen show shazují a jasně ukazují, že odhodlání uspět a zvítězit je jen předstírané. Navíc každý, kdo se vydržel na letošní podivnou estrádu dívat, už vůbec nevnímá, kdo je celebrita a kdo obyčejný soutěžící. Význam nějaké privilegované skupiny tak asi dávno zmizel.

Nudný děj diváky nutí všímat si maličkostí

Letos mnohem více na fórech a sociálních sítích diváci sdílí drobné detaily, které by asi v reality show, jež má být tou nejdrsnější na světě, být neměly. A to vlastně kamery ze života soutěžících tak moc neukazují, protože nejvíce času zaberou otravné parkury a krájení kokosů u ohniště.

Soutěžící mají lepší zázemí, pokud jde o hygienu, jejich zuby stále svítí, vlasy mají umyté, jsou oholení, při běžných záběrech z tábora mají někteří dokonalou manikúru. Občas se některé soutěžící tak pěkně lesknou nehty, že vypadají jako nalakované.  Aby soutěžící vzbudili dojem „zpustlosti“, mají odpárané lemy na oblečení a nějaké ty prostřihy na tričkách. Během soutěží mají všichni najednou nehty špinavé, jako by se právě vrátili z brigády, kde ručně sklízeli brambory. Fyzické vyčerpání má být zdůrazněno tejpy, kterými jsou oblepení.

Napětí v táborech je tak okatě nahrané, že je evidentní, že fámy o hře podle scénáře nejsou daleko od pravdy. A především je divák manipulovaný sestřihem, který se na obrazovky dostane. Každý tak hraje svou roli a někdy to moc nedává smysl, jako třeba v případě hlasování o odchodu Mártyho. Navíc, on sám ani nebyl nijak překvapený.

Celou dobu je divákům podstrkovaný předem promyšlený děj a soutěžící hrají své role. Možná jediný, kdo občas ujel a vypadl z role, byl Jack, který asi moc nerozumí češtině a v okamžiku, kdy se zapnuly kamery a štáb na něj přestal mluvit anglicky, byl ztracený. To ventiloval svým chováním.

Asi už dochází nápady

Některé scény z běžného života v táboře jsou opravdu podivné. Například dramatická událost, kterou měl zahrát Tomáš, když začalo pršet, se moc nepovedla. Byla mu nabízena pláštěnka i suché oblečení, ale on to odmítl. Sedl si asi „pod okap“, protože na nikoho tak moc nepršelo jako na něj. Nakonec ho tropický déšť tak vystresoval, že musel odjet z ostrova, aby si v suchu odpočinul. Následky podchlazení byly doslova zdrcující. Ještě další den měl ucpané dutiny a bolela ho hlava. Co teprve, kdyby dostal rýmičku!

Další téměř vtipná scéna nastala, když došlo na to, že Yenifer měla dva polštáře, nebo když přišla řeč na to, že měl někdo tři přikrývky. Tomu se říká přežívat v opravdu drsných podmínkách.

Na ostrov se přistěhovali krabi. Tedy spíše to vypadalo, že tam někdo vysypal bednu těchto tvorů, aby Jack mohl ukázat, jak se stará o kmen a loví je. Podle toho, jak s odchytem bojovala Jana, to bylo poprvé, co se tam tito tvorové vyskytli. V minulosti navíc bylo řečeno, že druh krabů, který tam žije, není jedlý.

Zajímavé je i nelovení ryb. Co asi celé dny naši hrdinové dělají, kromě toho, že přinesou pár suchých větví a někdo jim tam podstrčí kokos? Ryby údajně nejsou. Ale nikdo je ani nezkouší lovit. Přitom v jednom z minulých ročníků to byla docela oblíbená činnost a soutěžící měli dokonce zbudované nějaké pasti na jejich odchyt.

Přeživší na ostrově dokonce nemusí bojovat ani s dotěrným hmyzem. Na rozdíl od minulých ročníků jsou asi dobře chránění repelentem. Kdo by chtěl vidět nehezké poštípané tváře nebo nohy, že? Podle stavu kůže některých soutěžících, kteří jsou i po padesáti dnech úplně bez náznaku opálení, je také jasné, že na pustém ostrově našli způsob, jak se chránit před slunečními paprsky.

V době, kdy byla povinná vojenská služba, by asi pobyt mužská populace zvládla úplně bez problémů. Dnešní mamánci jsou rozhození z toho, že zmoknou nebo nedostanou snídani do postele. Mikýř se chlubil tím, že absolvoval kurz přežití, ale nedokázal na začátku rozdělat oheň. Nešlo mu to nakonec ani s křesadlem. Tak to byl nejspíš rychlokurz přežití na internetu. Velká část soutěžících zřejmě v dětském věku trávila prázdniny uprostřed panelákového sídliště nebo doma u počítače, protože i pár pobytů na letních táborech by je trochu zocelilo.

Letos se už asi změny k lepšímu nedočkáme, a tak nezbývá než doufat, že příští rok bude lepší. Laťka není moc vysoko.

Zdroje článku: