Šíma z Ulice se pídí po pravdě! Za co byl jeho děda odsouzen?

Šíma z Ulice se pídí po pravdě! Za co byl jeho děda odsouzen?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Gábinin syn Šíma už není tak malý a naivní, aby uvěřil všemu, co se mu napovídá. Jasně si uvědomuje, že před ním babička s dědou něco skrývají. Radek ho ujišťuje, že s ním u soudu jednali nespravedlivě a že do vězení určitě nepůjde. Bude bojovat jako lev! Co když se ale pravda schovává jinde?

Před zarputilým puberťákem jen tak něco neschováte

Všichni si evidentně pořád myslí, že je Šimon ještě malý kluk. To už ale není žádná pravda. Chlapec si všímá, jak kolem něj babička s dědou mlží ohledně zásadních věcí a zatajují informace. Nikdo mu ale nechce nic říct, a tak se rozhodne vzít věci do vlastních rukou a zjistit pravdu za každou cenu.

Když je tedy s dědečkem v hospodě a on si odskočí na toaletu, využije Šíma situace a vytáhne mu z tašky podezřelý kus papíru – dopis od soudu! Vyfotí si ho telefonem a později ukáže mámě. Gábina mu udělí kázání, že se prakticky dopustil krádeže, když takhle ofotil cizí dokument.

Co jiného ale mladíkovi zbývalo, když mu všichni věší bulíky na nos? On chce přitom docela jednoduchou věc – aby se s ním jednalo na rovinu.

Trpí děda posttraumatickou poruchou? 

Šíma přesvědčí mámu, aby mu konečně prozradila, co se vlastně tehdy stalo – za co byl jeho děda Radek odsouzen? Gábina tvrdí, že sama příliš mnoho podrobností nezná, ale prozradí synovi, že měl děda vážné spory se svou asistentkou. Shromáždil o ní nějaké kompromitující materiály, s nimiž ji posléze vydíral. Ona ho pak praštila, za což byla také odsouzena.

Když Gábina skončí s vysvětlováním, Šíma se podiví, proč vlastně děda žádá o odklad trestu, když rozhodně nevypadá na to, že by trpěl posttraumatickou poruchou. Gábina se zdráhá reagovat, podle ní děda opravdu není zcela zdravý, ale Šíma nic dalšího slyšet nechce.

O celé záležitosti si rychle a unáhleně udělal jasno – jeho děda vydíral asistentku a teď hodlá kvůli hrozbě vězení lhát o svém zdravotním stavu. Tak to teda ne! Za tohle už ho Šíma nechce nikdy vidět!

Zdroj článku:
  • autorský text