Seriál Ochránce ze školního prostředí u diváků i kritiků boduje

Seriál Ochránce ze školního prostředí u diváků i kritiků boduje
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ze všech seriálů, které se na podzim objevily, je Ochránce u diváků jasným vítězem. Školní prostředí, příběhy založené na skutečných událostech a povedené herecké obsazení vytvořili kombinaci která si našla své diváky napříč generacemi.

Seriál předvedl stinné stránky českého školství, kde by měly být děti v bezpečí vzdělávány a formovány, aby z nich vyrostli slušní a úspěšní lidé. Jak seriál, který zpracoval poutavou formou skutečné příběhy, ukazuje, není ve školství úplně vše v pořádku a je dobře, že na tyto problémy upozorňuje právě televize formátem s velkým diváckým potenciálem. Každou epizodu sledovalo zatím přes 1,3 milionu lidí, což je na český seriál dobrý výsledek. Na ČSFD jej zatím diváci hodnotí 83 %.

Za projektem stojí režisérská dvojice Tereza Kopáčová a Tomáš Mašín. Tereza Kopáčová (51) na sebe upozornila už v roce 2018 filmem Metanol. Natočila také několik epizod v seriálových projektech: Jak si nepodělat život (2019), Nevinné lži (2013-2014), Soukromé pasti (2011). S prací Tomáše Mašína jste se mohli setkat v seriálu Profesor T (2018) nebo ve filmu 3 sezony v pekle.

V seriálu si zahrála celá řada skvělých herců včetně Lukáše Vaculíka v hlavní roli. Z dalších zvučných jmen jsou to například Vanda Hybnerová, Martha Issová, Jaroslav Plesl, Pavel řezníček, Jan Čenský, Jiří Havelka, Iveta Dušková, Barbora Kodetová. Odvysíláno je 7 epizod z 10. Všechny odvysílané díly lze zdarma shlédnout na iVysílání. Kvůli autenticitě si v seriálu zahrála řada neherců. V rolích učitelů jsou často skuteční učitelé, stejně jako v rolích vychovatelů a žáků.

V jednotlivých dílech se divák střetne s ožehavými tématy jako je šikana učitelky, smrt žáka na školním výletě, sexuální zneužívání. Přestože je seriál ze školního prostředí, je určený především pro dospělé publikum.

Ochránce si jako hlavní cíl klade upozornit na problémy ve školství, o kterých se moc ve společnosti nemluví. Na veřejném promítání pro novináře byly promítnuty 1. a 6. díl. Pokud jste tedy zvědaví, co seriál ještě přinese, tak šestý díl zavede diváka do venkovské základní školy a na letní tábor pořádaný dvěma učitelkami. Právě tam se utopí jeden z žáků. Celá vesnice viní z tragédie starší z učitelek. Lukáš Vaculík jako ombudsman se snaží zjistit, co se vlastně stalo. Nemá to snadné, protože do vyšetřování zasahovat nemůže a nemá žádné pravomoci. Může se tak spolehnout jen na svou schopnost komunikace.

Jednotlivé díly seriálu většinou nemají šťastný konec, a to je důvod, proč by se o těchto problémech mělo mluvit.

Zdroje: