Saxana: Jedna role stačila Petře Černocké, aby ji lidé poznávali padesát let

Saxana: Jedna role stačila Petře Černocké, aby ji lidé poznávali padesát let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se v roce 1971 objevil film Dívka na koštěti, Saxany bylo všude plno. Nikdo netušil, jakým fenoménem se postava kudrnaté rebelky, která nechtěla být po škole 300 let, stane.

V době normalizace museli režiséři pečlivě zvažovat, jaký materiál mají zpracovat, aby jim ho cenzura pustila mezi lidi. Václav Vorlíček patřil už v té době k nejlepším režisérům a spolu se scenáristou Milošem Macourkem tvořili jedno úspěšné dílo za druhým. V případě Dívky na koštěti jim námět přinesla spisovatelka a lékárnice Hermína Franková. I přes velký úspěch však na filmu nezbohatla a dál pracovala v lékárně. Dokonce měla v pozdějších letech zákaz své spisovatelské činnosti.

Právě kvůli pověsti dobrého režiséra se o roli Saxany ucházely známé tváře. Tvorba pro děti se dobře prodávala i do zahraničí, a to znamenalo velkou reklamu. Zlobivou Saxanu si chtěla zahrát třeba Věra Špinarová nebo sotva dospělá Milena Steinmasslová. Vorlíček se však rozhodl pro Petru Černockou, aniž by se mladá zpěvačka a herečka o roli ucházela. Petru viděl v divadelním představení v Semaforu, kde hrála čarodějnici a hned věděl, komu tu roli dá. Petře Černocké ještě po padesáti letech lidé říkají Saxano, takže se Vorlíčkovi výběr určitě povedl.

Herečce bylo tehdy už přes dvacet let, ale to vůbec nevadilo a v roli zvídavé čarodějnické studentky okouzlila nejen diváky v bývalém Československu.

Petra Černocká v jednom starším rozhovoru, který připomněl časopis Nostalgie, zavzpomínala na Vladimíra Menšíka.

Při natáčení jsme bydleli v hotelu Modrá Štika v Pardubicích. Já měla svatební pokoj a poprvé jsem pochopila, co to znamená být hvězda. Vedle mě měl pokoj Vladimír Menšík a já ho slyšela, jak kašle, 

zavzpomínala.

Také dodala, že když jednou seděla před školou a čekala na záběr, kolem chodil Menšík, který nikdy neposeděl, a když šel kolem asi potřetí, tak jí řekl:

Děvenko, chtěl bych Vás upozornit, že opravdová dáma nenosí květované kalhotky, ale čistě bílé.

Černocká popsala, jak byla z popularity zaskočená. Sama dávala přednost spíše náročnějším filmům, a tak pro ni byl takový divácký zájem šokem. Film se prodal i do zahraničí, a tak se jeho zásluhou mohla podívat třeba do Mexika nebo Tunisu, což nebyly v té době úplně běžné cestovatelské destinace.

Jan Hrušínský, který ztvárnil druhou hlavní roli, Petru však při prezentaci filmu v zahraničí nedoprovázel. Příjmení Hrušínský bylo v té době kvůli jeho otci Rudolfovi nežádoucí a mladý Jan si kvůli postoji svého otce k režimu užil své. Mladý herec dokonce dostal „dobře míněnou radu“, aby si změnil příjmení a v rozhovoru pro časopis zmínil, že to udělal z politických důvodů a že nesouhlasí s názory svého otce.

Petra Černocká si užívala slávu za svou roli celou řadu let, ale s filmem jsou spojené i smutnější příběhy. Herečka Meda Valentová, která si zahrála babičku, se necítila během natáčení dobře a obávala se, že už se ani premiéry nedožije. To se jí naštěstí nevyplnilo, ale byla to její poslední role. Poslední dva roky života už jí zdraví nedovolilo pracovat. Smutný byl také osud jednoho z trojice dětských výtržníků. Michal Hejný, který si zahrál rošťáka Bujnocha, měl sice talent, ale k úspěchu mu chyběla disciplína. A tak na rozdíl od Jana Krause a Vlastimila Zavřela nedokázal popularitu využít naplno. Byl stále nespokojený, a nakonec se rozhodl odejít hledat štěstí do Hollywoodu. Z Ameriky se už nevrátil, protože podlehl nemoci AIDS.

Ani Petra Černocká neměla jen šťastné roky. Krátce po filmu porodila své první dítě, které zemřelo. Chlapeček byl podle herečky zdravý, ale stala se fatální chyba během porodu a na její následky novorozenec zemřel. Na roli matky si potom Černocká troufla až za dalších deset let.

Zdroje článku: