Rumburak: Lábus o své postavě prohlásil, že nebyl zlý, jen toužil po lásce

Rumburak: Lábus o své postavě prohlásil, že nebyl zlý, jen toužil po lásce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pravdou je, že ho čaroděj druhé kategorie proslavil po celém světě a s největší pravděpodobností je to vůbec nejznámější čaroděj, který kdy těšil (a trochu strašil) české a slovenské diváky. V podstatě je film z roku 1984 spin-offem k oblíbenému seriálu Arabela.

Film přináší příběh čaroděje v lidském světě, jenž je ale jedinou pohádkovou bytostí, která se pohybuje ve světě lidí. Diváci film nevzali příliš dobře, neboť se samozřejmě nevyhnul srovnání se seriálem Arabela. Rumburak je zároveň jedinou postavou, která se objevuje v seriálu i ve filmu.

Režisér Václav Vorlíček byl se svým dílem spokojený. Diváky však trochu ošidil. Havrani nebyli havrani, ale krkavci, kteří jsou větší a dají se vycvičit. Jirku Lábuse si oblíbili tak, že ho oklovávali, a tak jim během natáčení museli zalepovat zobáky průhlednou páskou. Trochu problematické by měl Rumburak i létání. Bydlel ve věži kostela svatého Mikuláše na pražské Malé Straně a na stadion, kde trénovala půvabná krasobruslařka Helena Trojanová, by to měl hodně z ruky. Stadion byl ve Slaném.

Když se rozdávaly role pro pohádkový seriál Arabela, obsazení zloducha Rumburaka bylo velkým oříškem. Václav Vorlíček a Miloš Macourek dlouho hledali toho pravého čaroděje druhé kategorie. Nakonec jim přišlo vtipné dát zápornou roli herci, který je vnímaný jako vtipálek, komik a velký bavič, kterého mají lidé rádi. Možná ani neplánovali, že se díky tomu stane ze záporné role jednou z nejoblíbenějších seriálových postav. Rumburakovi nechyběl pořádný náboj. Lábus si s rolí poradil znamenitě, a tak si vysloužil i samostatný příběh.

Pro herce jde určitě v případě Rumburaka o životní roli. Dodnes ho lidé náhodně oslovují jako Rumburaka, přestože od jeho ikonické role uplynula již celá řada let. Sám Lábus uvedl, že své fanoušky potkal i na Thaj-wanu a roky mu chodily stovky dopisů, dokonce i z Německa a Francie. Když začal točit seriál Arabela, bylo mu 28 let a netušil, že ho bude postava Rumburaka provázet celý život.

Ve filmu zahoří srdce zloducha k mladé krasobruslařce Heleně, kterou ráno sleduje při bruslení. Helenu si zahrála Eva Jeníčková v době, kdy ještě studovala na DAMU a jako studentka nesměla brát role, protože podle vedení školy nebyla ještě hotovou herečkou. Když dostala nabídku na roli, musela za vedoucím katedry, aby dostala povolení. Ten jí ho nakonec dal s podmínkou, že musí vzít i roli v Národním divadle ve hře, kterou sám režíroval. Na nabídku mu kývla, aby mohla natáčet, ale už brzy zjistila, že si toho nabrala příliš, a tak jednoho dne zkolabovala. Ocitla se v nemocnici a musela si vzít pár dnů volna, aby se dala do pořádku.

iDnes byl zveřejněn zážitek Lábuse, kdy šel po ulici a potkal trojici Romů. Ti pronesli:

Ty vole, Rumburak! On ještě žije?

Zdroje článku: