Prohnilí (1984): Neuctivá komedie plná černého humoru opět na programu

Prohnilí (1984): Neuctivá komedie plná černého humoru opět na programu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní krimi komedie s ikonami francouzského filmu Philippem Noiretem a Thierrym Lhermittem oceněna třemi Césary opět na ČT! Podívejte se na klasiku z osmdesátek, která nestárne!

Policejní potyčky

Starý policista René Boisrond je zvyklý přijímat úplatky a přátelit se s drobnými kriminálníky, když v tom se po jeho boku ocitá nový mladý kolega François Lesbuche, který je abstinentem, neprovozuje hazard a navíc odmítá jakoukoliv formu korupce. René se snaží mladého inspektora zasvětit do své filozofie, čímž se noví kolegové dostávají do neustálých sporů. Všechno se ale mění, když se François zamiluje.

Pařížská atmosféra

Snímek se natáčel v úzkých pařížských uličkách a průchodech poblíž stanice metra Barbès Rochechouart a v pařížské čtvrti Montmartre.      

Legendární Zidi

Film režíroval zkušený Claude Zidi podle vlastního scénáře. Nápad natočit film na téma policejní korupce přišel při setkání s bývalým pařížským policistou Simonem Michäelem, který mu nastínil, jak to mezi policisty a na ulici chodí. Režisér je známý svými bláznivými komediemi a spoluprací se slavnými francouzskými herci - Pierrem Richardem, Jean-Paulem Belmondem a Louisem de Funėsem. Ocenění za scénář i režii však dostal pouze za film Prohnilí. 

Hlavním tahounem filmu je interakce mezi oběma hlavními herci Philippem Noiretem a Thierrym Lhermittem. Pro velký úspěch si spolu zahráli v dalších dvou příjemných pokračováních, která už se ale zdaleka nevyrovnala originálu.

Posuďte sami!

Prohnilí - ČT1, 5. září  21:40

Prohnilí proti prohnilím - ČT1, 12. září  21:20

Super prohnilí - ČT1, 19. září  21:20