Profesor Proton z Teorie velkého třesku slaví narozeniny. Bobovi Newhartovi je 91 let

Profesor Proton z Teorie velkého třesku slaví narozeniny. Bobovi Newhartovi je 91 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bob Newhart se proslavil rolí Arthura Jeffriese alias Profesora Protona v oblíbeném sitcomu „Teorie velkého třesku“. Kariéra Boba Newharta ale sahá až do 50. let minulého století. Podívejme se tedy na jeho dlouhou kariéru.

Počátky kariéry

Po úspěšném vystudování podnikatelské školy začal Newhart roku 1959 pracovat jako autor a stand-up komik v různých klubech. 1961 byl za svůj první komediální album „The Button-Down Mind of Bob Newhart“ oceněn dvěma cenami Grammy.

Čtěte také: 9 nejlepších hlášek z Teorie velkého třesku

Během 60. let nasbíral první zkušenosti jako herec. Ve filmech „Peklo je pro hrdiny“ a „Hot Millions“ si zahrál spíše menší vedlejší role, ve filmu „Za jasného dne uvidíš navždy“ konečně dostal prostor zazářit ve významnější roli.

70. leta a vlastní seriály

Přestože Newhart hrál během 60. let spíše vážnější charaktery, jeho srdce vždy patřilo komediím. Proto se v roce 1972 rozhodl napsat a produkovat vlastní sitcom „The Bob Newhart show“. Tento seriál se vysílal 6 let a měl celkem 142 epizod. O čtyři roky později se produkovala další situační komedie „Newhart“, která se vysílala po dobu 8 let.

Čtěte také: Paní Wolowitzová z Teorie velkého třesku: Budete překvapeni, jak milý obličej vlastní žena s tak protivným hlasem

Díky tomu, že byl v tu dobu takřka nepřetržitě vidět v americké televizi (a samozřejmě také díky velké oblíbenosti jeho seriálů a komediálnímu stylu), stal se z Newharta jeden z nejpopulárnějších komiků v Americe.        

Nové století

Od roku 2003 je Newhart velmi častým a rád viděným hostem v nejrůznějších seriálech a filmech. Nejaktuálnější postavu, zestárlého profesora Protona, si zahrál nejen v Teorii velkého třesku, ale i v seriálu „Malý Sheldon“.

Čtěte také: Jim Parsons prozradil, proč nevznikla 13. série Teorie velkého třesku. Představitel Sheldona prožíval muka

Právě díky profesorovi Protonovi dokázal Newhart vyhrát roku 2013 první cenu Emmy za svou kariéru.

5. září oslavil legendární komik již 91. narozeniny. Všechno nejlepší, pane Newharte.