Celebrity pod lupou: Je to už padesát let, co zemřel milovník piva a velice výrazný herec Jan Libíček

Celebrity pod lupou: Je to už padesát let, co zemřel milovník piva a velice výrazný herec Jan Libíček
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dalším z herců, který se neproslavil rolemi hrdinů a milovníků, a přesto se nám vryl do paměti, je Jan Libíček. Herec, který měl rád whisky a také dobré české pivo, jež si uměl sám zručně načepovat, se dožil pouhých 42 let a opustil tento svět 24. května roku 1974.

Právě nedávno jsme si herce s nepřehlédnutelnou postavou mohli připomenout v jedné z jeho největších rolí ve filmu Světáci, kde ho Zdeněk Podskalský obsadil do role fasádníka Petrtýla. Jako vzpomínku na jeho nezapomenutelné herectví uvádí Česká televize 25. 5. Úsměvy Jana Libíčka.

Navzdory své robustní postavě byl herec velice mrštný, a tak nejednou udivoval diváky sérií hvězd, které jim předvedl. Ostatně jeho vrcholné číslo, kdy sounož přeskočil z místa židli, je zaznamenáno i ve filmu. V divadle na sebe upozornil představením Král Ubu, kde podle divadelních kritiků předvedl strhující výkon.

K herectví se dostal i bez školy

Cestu k herectví neměl úplně přímou. Narodil se ve Zlíně a jako kluk hodně sportoval. Úspěch měl v lehké atletice a v házené. Doma to neměl úplně snadné, protože matka se nikdy úplně nevzpamatovala z bombardování města na konci 2. světové války a často musela pobývat v nemocnicích. Když Janovi zemřel otec, nechal byt sestře a přestěhoval se na internát učiliště, kde nastoupil do oboru strojní zámečník. Po vyučení dokonce chvíli pracoval v oboru, než ho přijali na DAMU. Ještě si stihl v dělnických přípravkách udělat maturitu.

Ve škole se potkal jako student herectví s Jiřinou Bohdalovou a Luďkem Munzarem. Studium teoretických předmětů mu nešlo, a nakonec byl pro špatný prospěch ze školy vyloučen. V Armádním uměleckém sboru se potkal s Josefem Zímou a ve vesnickém divadle, kam nastoupil, se setkal s Helenou Růžičkovou.

I přes nedokončené vzdělání dostal nabídku hrát v rodném městě (tehdy už Gottwaldově) v Městském divadle, kde byl velice populární. V divadle se i oženil. Vzal si starší dělnici z místní továrny, která měla dvě dcery. Když začal vydělávat i za práci ve filmu a v televizi, chtěl, aby manželka zůstala doma a o všechny se vzorně staral. Ze zájezdů jim vozil dárky a posílal je na dovolenou, i když sám nemohl.

Poprvé se před kameru postavil v roce 1961 s režisérem Karlem Zemanem. V Baronu Prášilovi si zahrál malou roličku, za kterou ani nechtěl honorář. Teprve angažmá v Divadle Na zábradlí z něj udělala opravdu žádaného filmového herce.

Jeho herecká kariéra ve filmu trvala jen něco přes deset let, ale i tak toho stihl dost. Bohužel se mu nikdy nepodařilo získat větší dramatickou roli, po které toužil. Všichni ho měli za komika.

Zemřel přímo na natáčení filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Jeho oblíbený režisér Václav Vorlíček byl u toho. V roli vodníka Aloise ho nahradil Zdeněk Řehoř.

Jako příčina smrti byl stanovený druhý infarkt, který přišel jen tři dny po tom prvním. Kdyby vyhledal po prvním infarktu lékařskou pomoc, všechno mohlo být jinak. Zdeněk Podskalský po letech prohlásil, že za Libíčka svět filmu ještě nenašel náhradu.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Magazín Dnes Roč. 32, č. 173 (29.07.2021) , Pavel Taussig,
  • Autorský text