Princezna zakletá v čase: Moderní pohádka, která se povedla, a navíc ukázala krásná místa naší země

Princezna zakletá v čase: Moderní pohádka, která se povedla, a navíc ukázala krásná místa naší země
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na obrazovky se vrací jedna z nejpřekvapivějších pohádek posledních let, která nic neslibovala, ale přitom přinesla krásný pohádkový příběh, který tvůrci vkusně vylepšili na „české fantasy“. Trefné je i obsazení s hezounkem Markem Lamborou, Eliškou Křenkovou a Natalií Germani.

Princezna Ellena navštívila na svých dobrodružných výpravách magická místa jako Ucho tajemství, Ústa pravdy a Oči světla. Na posledním z míst se nachází tajemný svitek.

Fanoušci pohádkového příběhu mohou vyrazit na podzimní výlet do Národního památníku odposlechu, který je v poslední době stále častěji turisty objevován v blízkosti Lipnice nad Sázavou. Tvoří ho Ústa Pravdy, Bretschneiderovo ucho a Zlaté oči a jde o dílo sochaře Radomíra Dvořáka.

Filmaři zavítali také na oblíbený Bouzov na Moravě, kde bydlela princezna Ellena. Kromě této pohádky a jejího pokračování Princezna zakletá v čase II. se tento historický hrad objevil ve filmu Kopretiny pro zámeckou paní (1981), v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987), v zahraniční pohádce Princezna Fantagiro (1991) a v oblíbeném seriálu Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993).

Princ Jan si zase osídlil zámek Sobotín u Šumperka. Natáčelo se i na Točníku, Žebráku, kde žila zlá čarodějnice Murien, a znalci určitě poznali i Křivoklát a Kokořín.

Pohádkový příběh – jak to všechno začalo

Ellena bude mít brzy dvacáté narozeniny, a to je čas, kdy se má naplnit kletba zlé čarodějnice Murien. Její otec, král Robert VIII., který vládne Aspánii, hledá u svých sousedů pomoc a jako odměnu nabízí půl království princi, kterému se podaří získat srdce Elleny a kletbu zrušit.

Po narození jediné dcery čarodějnice chtěla její duši za to, že ochrání království před zničující černou bouří, král odmítl a Murien ji zaklela. Dvorní alchymista Archivald jí však do ruky vtiskl runu času a vyslovil ochranné kouzlo.

Na hrad se dostaví jediný nápadník, princ Jan z Kalderonu, který se s Elenou zná od dětství. Jenže dospělá Elena je ješitná, nezná, co je úsměv, a je zcela zahleděná do sebe. Nad hradem se objeví hejno vran symbolizujících přítomnost Murien a příběh začíná…

Pohádkový příběh si můžete vychutnat 10. listopadu večer na Primě.      

Zdroje článku: