Princ a Večernice: Výpravná pohádka plná extravagantních kostýmů přivádí diváky na zámek v Ploskovicích

Princ a Večernice: Výpravná pohádka plná extravagantních kostýmů přivádí diváky na zámek v Ploskovicích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě zde bydlel princ Velen a jeho tři sestry, které měl během nepřítomnosti krále střežit jako oko v hlavě. Vše vypadalo tak jednoduše. Rozverné princezny Helenka, Elenka a Lenka si měly na zámku hrát, tak jak byly zvyklé. Princ však usoudí, že holky už trochu povyrostly a potřebovaly by ženichy.

S tím mu může pomoci krásná Večernice, která se mu zjeví. Na scénu tak přichází Větrník, Měsíčník a Slunečník. Ukazuje se, že měl Velen dobrý nápad. Holky už chtěly z domu a ani na chvilku nezaváhaly a následovaly tři vystrojené fešáky.

Horší už to měl Velen, na Večernici si totiž brousil zuby zlý Mrakomor. Velen to po návratu otce pěkně schytal, že rozdal sestry nápadníkům bez královského svolení. A tak se je vydal hledat. Také věřil, že vyřeší ten problém s Mrakomorem a krásná Večernice bude jen jeho.

Maloval si to trošku moc růžově, takže cestou dostal pár životních lekcí. Nakonec ho čekala zkouška největší – přemoci Mrakomora.

Václav Vorlíček si nemohl vybrat krásnější místo, kam pohádkový příběh umístit. Zámek Ploskovice je především na začátku a na konci oblíbené pohádky, která se už tradičně objevuje na televizních obrazovkám v závěru roku.

zámek Ploskovice
zámek Ploskovice | Zdroj: Draceane / Creative commons Attribution-Share Alike 4.0

Už na začátku si divák může prohlédnout krásný vestibul, který je ve slunečných dnech zalitý sluncem. Zámek obýval král v podání Vladimíra Menšíka a společnost mu dělal věrný šašek Kacafírek, kterého si zahrál František Filipovský.

Právě s Kacafírkem se král rozjel do hor chytat ptáky. Princ Velen (Juraj Ďurdiak) dostal volnou ruku a než se král vrátil z noční výpravy, dcery už byly z domu a Velen měl plnou hlavu nádherné Večernice, kterou si zahrála Libuše Šafránková.

Po ranní hádce s otcem se Velen vydal do světa a zámek se vrátil do děje až v závěru pohádky. Zajímavostí je, že Vladimír Menšík a Libuše Šafránková se potkali také při natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku. Také hlas, kterým promlouval princ v Popelce a princ Velen, je stejný. Oba prince nadaboval svým sametovým hlasem Petr Svojtka.

Zámek Ploskovice měl režisér Václav Vorlíček velmi oblíbený a vrátil se sem natočit o mnoho let později pohádku Jezerní královna s Ivanou Chýlkovou. Do Ploskovic se vydal i Juraj Herz, když točil pohádku Deváté srdce a Jan Schmidt s pohádkou Jak si zasloužit princeznu.

Na místo dokonce zavítal i Miloš Forman a natáčel zde kus oscarového Amadea. Líbily se mu vodní jeskyně zvané grotty. V roce 1996 si pro svůj klip vybrala toto sídlo i zpěvačka Céline Dion.

Přestože zámek nedosahuje věhlasu Hluboké, jde o velice oblíbený turistický cíl a návštěvníci oceňují i park a doslova pohádkovou atmosféru, která v místě panuje. S rozlohou 8 hektarů, rybníkem a topolovou alejí poskytuje prostor pro romantickou procházku, a to celoročně. Zámek je přístupný od dubna do října a zajímavé je, že zde pobýval i Edvard Beneš.

Pohádka se natáčela také ve filmových ateliérech a štáb zavítal i do Hrádku u Nechanic. Zlý Mrakomor sídlil na zřícenině hradu Krakovec u Rakovníka. Zajímavá měsíční krajina vznikla na Mostecku, další záběry ve skalním městě v Adršpachu. Točilo se i v Kopicově statku v Českém ráji. Souboj Velena (Juraj Durdiak) s Mrakomorem (Radoslav Brzobohatý) byl natáčen na Troskách v Českém ráji.

Dostaveníčko s Velenem a Večernicí je naplánované na 27. 12. večer na TV Prima.

Zdroje článku: