Prázdniny pana Beana: Poslední plnohodnotné vystoupení této postavy na obrazovce

Prázdniny pana Beana: Poslední plnohodnotné vystoupení této postavy na obrazovce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Druhý celovečerní film s postavou pana Beana je zároveň posledním, kde si ho můžeme dosytosti užít. Pokud tedy nepočítáte čínskou komedii Huan Le Xi Ju Ren z roku 2017, kterou na západní polokouli vidělo jen pár lidí. Jde o vedlejší produkt populární čínské TV show ve stylu America's Got Talent.

Nestárnoucí Mr. Bean dnes baví stejně jako před 30 lety

Kdybychom uspořádali soutěž o nejzábavnější fiktivní postavu z hraného komediálního seriálu, první místo by musel mít v kapse Mr. Bean. Tuhle komickou figurku vytvořil a ztvárnil výtečný herec Rowan Atkinson. Stalo se tak během jeho studií elektrotechniky na Queen's College v Oxfordu, kdy dostal 48hodinovou lhůtu na to, aby vymyslel nějaký divadelní kousek. Nebyl to ale zdatný spisovatel, a tak se zkrátka začal šklebit do zrcadla. Jeho grimasy a pohybové nadání daly vzniknout dospělému muži s dětskou duší, který nemluvil a byl společensky neohrabaný.

Pan Bean vyráží na dovolenou.
Pan Bean vyráží na dovolenou. | Zdroj: TV Nova

Poprvé se Mr. Bean objevil před velkým publikem na počátku 80. let na Edinburgh Festival Fringe, největším světovém uměleckém festivalu. S rozvíjením podivné a příznivě přijaté postavy začal Atkinsonovi pomáhat Richard Curtis, dnes už slavný filmový režisér a scenárista, známý díky filmům, jako je Láska nebeská, Deník Bridget Jonesové nebo Notting Hill aj.

V televizi debutoval pan Bean v pilotní epizodě seriálu 1. ledna 1990. Téhož roku byly natočeny další dvě epizody, Návrat pana Beana (5. listopadu 1990) a Prokletí pana Beana (30. prosince 1990). Celkem bylo natočeno 14 úspěšných epizod a časem následovaly dva neméně úspěšné celovečerní filmy. Ten první s názvem Mr. Bean: Největší filmová katastrofa (1997) vydělal celosvětově přes 250 milionů dolarů s rozpočtem 18 milionů dolarů, což z něj dělá jeden z nejúspěšnějších britských filmů všech dob. Deset let nato vzniklo pokračování Prázdniny pana Beana, které s rozpočtem 25 milionů dolarů nastřádalo rovněž pěknou sumičku: 232,2 milionů dolarů.

Ve druhém filmu s panem Beanem se mihne jeho dcera

Děj komedie Prázdniny pana Beana začíná jednoho deštivého dne v Anglii, kde se panu Beanovi podaří vyhrát v tombole slunnou dovolenou ve Francii. Navrch obdrží videokameru, aby mohl svůj vysněný výlet podrobně dokumentovat. Právě během této scény v kostele si můžete všimnout holčičky u přehrávače, jíž se přezdívá „Lily at the Stereo“. Ztělesnila ji Lily Atkinson, Rowanova dcera, která si s otcem zahrála také ve filmu Johnny English se vrací (2011).

Pan Bean uprostřed pařížských ulic
Pan Bean uprostřed pařížských ulic | Zdroj: TV Nova

Nadšený Angličan vyráží vlakem do Paříže, aby odtud cestoval dále do překrásného Cannes. Nemůže se dočkat zasloužené rekreace na zlatavé pláži u průzračného moře, jenže – jak u něj bývá zvykem, cestou jde z průšvihu do průšvihu a přitahuje k sobě jednu pohromu za druhou.

Způsobí mimo jiné i to, že ruský filmový kritik (Karel Roden) nestihne včas nastoupit do vlaku, kde už sedí jeho syn Stepan (Maxim Baldry). Beanovi tak nezbývá než se chlapce ujmout a pokusit se ho dopravit k tátovi na slavný filmový festival. Tam shodou okolností míří i krásná začínající herečka (Emma de Caunes), na kterou pan Bean během svého dobrodružství ustavičně naráží.

Pohodová letní komedie Prázdniny pana Beana vás pobaví v sobotu 19. srpna ve 14:20 na Nově.