Parník Willie (1928): První animovaný zvukový film s Mickey Mousem by dnes přes cenzuru a hyperkorektnost fakt neprošel

Parník Willie (1928): První animovaný zvukový film s Mickey Mousem by dnes přes cenzuru a hyperkorektnost fakt neprošel
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Za pár let uplyne století od chvíle, kdy byl uveden úplně první animovaný zvukový film s postavičkou Mickey Mouse. První zvuková kreslená groteska by však již dnes vzniknout nemohla. Odmítli by ji zřejmě jak rodiče, tak ochránci zvířat. Co všechno je dnes nemyslitelné?

Parník Willie – Minnie visí za spoďáry a žvýkací tabák ve filmu pro děti

Scénář k první animované grotesce, kde je i hudba, napsal Walt Disney a Ub Iwerks. A jedno je jasné – doba se podstatně změnila. Zatímco dříve by lidé řekli, že Mickey tropí klukoviny, které děti prostě občas zkusí, dnes by z toho bylo obrovské pozdvižení a nařčení z týrání zvířat. A to nehledě na tom, že je v krátkometrážním filmu dokonce myšce Minnie zvednuta sukně a je přenesena z břehu na parník lodním hákem – visí prostě za spoďáry. Dnes by to bylo nejméně na pováženou, možná by se ozvalo i hnutí Me Too.

Další rozporuplnou scénu by představovalo žvýkání tabáku, kterým si na lodi dříve krátili chvíle. No, uznejte, žvýkací tabák, který se následně vyplivuje na zem – to přeci dnešní děti nesmí vidět. Kapitán Pete by tak nejspíš v puse převaloval žvýkačku.

Násilí na zvířatech

Kdyby dnes Parník Willie vzniknul, rozhodně by se musely upravit i scény se zvířaty. Vše začíná tím, že Minnie při přenosu na palubu parníku upustí kytaru i noty k písni Turkey in the Straw. A to vše jí sežere koza. Myšáci si pak z kozy vytvoří hrací skříňku, která skladbu Turkey in the Straw hraje. Mickey začne improvizovat a hledá si hudební nástroje – nejdříve dřevěný sud a pánvičky. Pak ale začne používat i nebohá zvířata. Hraje na kravské zuby, mačká kačenu, tahá selátka za ocas, nebo mává s kočkou nad hlavou.

Propojení animovaného filmu a zvuku s námi zanedlouho bude již 100 let. Už jste viděli krátké video Parník Willie?