Pandemie (2007): Izraelský premiér použil záběry z filmu jako důkaz, že Írán mlží o koronaviru

Pandemie (2007): Izraelský premiér použil záběry z filmu jako důkaz, že Írán mlží o koronaviru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Během pandemie COVID-19 se na internetu vyrojila řada falešných zpráv, zavádějících informací i fotomontáží. Jednomu takovému nemístnému "žertíku" uvěřil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stopáž, kterou chtěl dokázat, že Írán čachruje s čísly obětí, ve skutečnosti pochází z dvoudílného televizního filmu Pandemie z roku 2007 s Tiffani Thiessen (na snímku) v hlavní roli.

Ačkoli Írán v současných dnech vykazuje něco málo přes 3000 obětí nového koronaviru, někteří světoví odborníci a politici se obávají, že íránská vláda zatajuje informace a skutečné číslo je o hodně vyšší. Izraelský premiér přehrál svému kabinetu videozáznam, ve kterém jsou nesčetné pytle s mrtvými těly házeny na skládku odpadu. Nahrávka měla pocházet z Íránu a svědčit o tom, co se vlastně v této zemi za zavřenými hranicemi odehrává. 

Záhy ale vyšlo najevo, že záběry pocházejí z dvoudílného filmu Pandemie, který v roce 2007 natočil režisér Armand Mastroianni pro televizi Hallmark. Příběh líčí rapidní šíření nákazy zabijácké chřipky, přičemž jedinou naději na vyvinutí účinné vakcíny se stane uprchlý vězeň. Hlavní roli lékařky bojující s chorobou vytvořila herečka Tiffani Thiessen. 

Mluvčí kabinetu izraelského premiéra na trapnou situaci reagoval slovy, že "nahrávka byla zaslána jen třem ministrům a všichni si byli vědomi jejího nejasného původu ze sociálních sítí". 

Zdroj článku:
  • Autorský text