Napínavý český thriller Cesta do tmy s Matějem Hádkem na nedělní večer

Napínavý český thriller Cesta do tmy s Matějem Hádkem na nedělní večer
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezinárodně uznávaný vědec přepadne banku v centru města, zajme rukojmí a před budovou odpálí bombu. Pachatelovu motivaci ke zdánlivě nepochopitelnému jednání odkrývá režisér Jiří Svoboda ve svém novém televizním filmu Cesta do tmy.

V příběhu na motivy románu Děvčátko od bývalého policisty, který píše pod pseudonymem Martin Goffa, si hlavní roli zahraje Matěj Hádek, kterého diváci mohli vidět nedávno v seriálu Pod hladinou a v současnosti hraje ve volném pokračování Na vlnách Jadranu. Se zločinem tentokrát nebude bojovat na straně zákona, ale naopak si zkusí, jaké to je být na druhé straně.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize

Ve filmu se objeví také Lucie Štěpánková, Alexej Pyško, Karel Heřmánek ml., Martina Babišová a Igor Orozovič.

Tvůrci slibují příběh plný emocí založený na rozhodnutí člověka, který se vlastně rozhodne postavit vlastní bezmocnosti činem, který už nelze vzít zpět. Režie se ujal Jiří Svoboda, který má za sebou úspěšné filmy jako Skalpel, prosím, Sametoví vrazi, Rašín a krimi příběhy Vysoká hra a Vražedné stíny.

 Mám rád dramatické příběhy, které mají nějaký dramatický přesah, které se dotýkají problémů, jenž společnost neřeší. A to je téma i Cesty do tmy. Hlavní hrdina jedná vyhroceně právě proto, že kolem sebe naráží na lhostejnost. Snažil se vyřešit svoji životní situaci, ale žádné pomoci se nedočkal. Proto ve svém jednání zašel až do extrému. Bude na divácích, jestli se rozhodnou s ním sympatizovat,

uvažuje režisér a scenárista Jiří Svoboda.

Hlavní roli mezinárodně respektovaného vědce, který se zbraní v ruce drží po přepadení peněžního ústavu v centru Prahy desítku rukojmích, hraje již zmíněný Matěj Hádek. Toho Jiří Svoboda obsadil už před jednadvaceti lety do svého dramatu Udělení milosti se zamítá a před osmi lety pak do historického snímku Jan Hus. Na herci oceňuje, že si na natáčení vždy udělá čas, není unavený a ve stresu. Koncentruje se na jediné natáčení a nepřejíždí z jednoho projektu do druhého. Na roli je to potom znát, protože se jí naprosto odevzdá a odvede perfektní práci.

O filmu

Co přinutilo vzdělaného a inteligentního muže k tomu, aby jednoho dne přepadl banku v centru města? Kolik peněz potřeboval a na co? Pachatel je nekompromisní. Vpadne do banky, zajme rukojmí a před budovou odpálí bombu. Naštěstí zatím není nikdo zraněn. Pohotová pokladní ještě stihne stisknout tlačítko nouzového volání a oznámit přepadení na tísňové lince.

Díky tomu na místo téměř okamžitě přijíždějí policisté, útvar rychlého nasazení i další specialisté a začíná náročná policejní akce se snahou zachránit ohrožené lidské životy. Mezi desítkou rukojmích je těžce nemocný senior, bývalý příslušník Československé armády, významný poslanec, advokát se svým synkem, mladá maminka s dcerkou a několik zaměstnanců banky včetně ředitele pobočky. Byli všichni tihle lidé jen ve špatné chvíli na špatném místě?

Mobilní telefony pomohou policistům rychle zjistit identitu rukojmích a jeden nepřijatý hovor přivede do policejního vozu lékařku, která zná pachatele osobně. Jde o jejího přítele, mezinárodně uznávaného špičkového vědce. Spolu s ní postupně diváci odkrývají pachatelovu motivaci a sledují příběh jeho dcery, který má překvapivou souvislost s jeho útokem na banku.

Zdroje článku: