Vyrazte po pauze do kina na nový český film Matky. Jak si stojí?

Vyrazte po pauze do kina na nový český film Matky. Jak si stojí?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Skoro osm měsíců jsme se do kin nedostali, když už se konečně kina otevřela, je nabídka docela pestrá – a nezahálela ani česká filmová scéna. Svůj filmový režijní debut si odbyl do té doby jen seriálový režisér Vojtěch Moravec, který na filmu pracoval společně se svou partnerkou Sandrou Novákovou. Jaký je výsledek?

Novinka od nováčků

Snímek Matky je komediálním počinem režiséra Vojtěcha Moravce, pro kterého jde o první celovečerní snímek. Jeho partnerka, herečka Sandra Nováková, si ve filmu nejen zahrála jednu z hlavních postav. Společně s Vandou Zaplatílkovou napsala ke snímku také scénář, pro obě dámy jde také o první scénáristický počin.

Nový film Matky vypráví příběh čtyř žen, matek, a především kamarádek. Každá z nich má své starosti a problémy a společně se snaží vyřešit zapeklité osobní vztahy, péči o své potomky a připravit svou kamarádku na první porod.

V hlavních rolích se vedle Sandry Novákové objeví herečky Petra Hřebíčková, Hana Vagnerová a Gabriela Marcinková. Mužské protějšky ve filmu představují herci Václav Neužil ml., Jiří Langmajer, Jakub Prachař, Štěpán Benoni anebo Vladimír Polívka v roli okouzlujícího umělce Davida, který zamotá hlavu jedné z „matek“.

První recenze

I když šel film do kin s velkým očekáváním, nic převratného nečekejte. Jde opět o jednu z novodobých českých komedií, ničím nepřekvapí, ale na druhou stranu ani neurazí. Film trošku působí na první pohled jako seriál, který se tvůrci snažili nacpat do kratšího časového úseku, lákadlem tak nejsou ani tak vtipné dialogy, jako spíše známé tváře. Ve filmu se v menších rolích představí například i herečka Alena Mihulová, Anna Polívková nebo Zuzana Mauréry. Z herců pak skvělý Ondřej Pavelka nebo Viktor Preiss.

Jak komedie Matky působí na plátně kina, se můžete přesvědčit na vlastní oči, právě ho hrají.

Zdroj: autorský text