Marek Vašut v roli zbožňovaného mladíka, baviče, sportovce, herce a moderátora

Marek Vašut v roli zbožňovaného mladíka, baviče, sportovce, herce a moderátora
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byly časy, kdy mu ženy ležely u nohou, přesto žije dodnes sám. Podíváme se, jak šel čas s hvězdou filmu Pěsti ve tmě a představitelem ikonického Pažouta z Románu pro ženy.

Marek Vašut pochází z umělecké rodiny a svým hereckým talentem okouzloval už od dětství. Sám však chtěl být malířem a filozofem. Netvářil se nijak nadšeně, když ho děda přivedl na konkurz k filmu Káťa a krokodýl. Právě naštvaný výraz se režisérovi zalíbil a roli mu dal.

Marka však hraní nijak neuchvátilo, a tak dál chodil na jazykovou školu a na gymnázium. Když se rozhodoval, co bude dělat dál, hodně ho přitahovala filozofie. Mělo to co dělat s jeho neklidnou mladou duší, kterou popsal jako rozervanou. Věřil, že právě filozofie by ho dokázala zklidnit a ukázat mu ten správný životní směr. Nakonec ale přece jen zvolil DAMU a dnes je za to rád. Měl rád divadlo, literaturu a jazyky a na školu ho vzali na první pokus. Nevysnil si žádné velké divadelní role, ale dokázal se po škole prosadit ve filmech i v moderování. I přes chybějící ambice se velice mladý dostal do Národního divadla. Po revoluci se letěl podívat do světa, jak se herectví učí i jinde.

Malý československý filmový rybníček ohromil rolí Vildy Jakuba ve filmu Pěsti ve tmě. Kvůli roli na sobě hodně pracoval a budil dojem, že sportem žije a zdravý životní styl mu není cizí. Jako český boxer ve třicátých letech se opakovaně v ringu setkával s německým sportovcem Schallerem. Pro Němce to byla příležitost ukázat prostřednictvím sportu, jak silným národem Německo je. Jenže Vilda Jakub byl neúplatný a umanutý a v ringu nedal soupeři nic zadarmo.

Ještě o mnoho let později se Marek Vašut odhodlal ukázat před kamerou svlečený. Bylo to v romantickém filmu Román pro ženy, kde jako Pažout znovu dokázal okouzlit svým šarmem a humorem, a i jako pětačtyřicátník vypadal dobře.

Poté se však po něm slehla zem a herec následujících třináct let života popsal jako ležení na kanapi, kouření a pití. Když dosáhl magických 105 kg, usoudil, že už mu to začíná trochu vadit, a tak se opět vydal cvičit a dal se do formy. To mu ostatně vydrželo dodnes, kdy právě letos v květnu slaví 62. narozeniny.

Idol žen se nikdy neodhodlal zplodit dítě, přestože nedostatkem zájmu ze strany žen rozhodně netrpěl. Děti ho nijak nelákaly, a asi nechtěl fungovat pouze jako otec v rodném listě. Dokonce na něj nevyplul v průběhu let ani žádný hřích z mládí, jak se to někdy populárním mužům stává.

Ani manželství pro něj nemá neodolatelné kouzlo. Přestože několikrát v životě už byl k ženění hodně blízko, dokázal se z toho vykroutit.

Marek Vašut v obležení žen
Marek Vašut v obležení žen. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Marek Vašut má vlastně celý život nasměrovaný k volnosti. Kromě několikaletého angažmá je na volné noze, připravený kdykoliv přijmout zajímavou pracovní nabídku. Pokud je spojena ještě s cestováním, je ještě nadšenější. Kdyby si totiž znovu měl volit profesi, šel by do cestovního ruchu a toulal se po světě.

Své stáří si vysnil jako poklidný život s věrným parťákem. Tím nemyslí ženu, ale psa, který mu bude zahřívat postel.

Zdroje článku: