Louis de Funès musí najít vhodného manžela pro těhotnou dceru, ale je to krapet komplikované

Louis de Funès musí najít vhodného manžela pro těhotnou dceru, ale je to krapet komplikované
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na naše obrazovky se vrací francouzská komedie Oskar, natočená podle stejnojmenné divadelní hry. Louis de Funès se zde poprvé sešel s herečkou Claude Gensac, s níž později vytvořil hned několik nezapomenutelných rolí (např. ve filmech Četník se žení a Hibernatus).

Podnikatele Barniera čeká pořádně perný den

Trable a zase trable! Ve znamení potíží a zmatku se nese celý den, kterým si prochází bohatý podnikatel Bertrand Barnier (Louis de Funès). Jen si to představte: jeho služebná chce odejít a provdat se za barona! Masér Philippe Dubois (Mario David) s ním zachází jako s kusem hadru. K tomu všemu přijde jeho zaměstnanec, drzý mladík Christian Martin (Claude Rich), se šokující zprávou. Požaduje zvýšení měsíčního platu, protože si hodlá vzít Barnierovu dceru Colette (Agathe Natanson) a nehodí se, aby dědička zámožného průmyslníka vstupovala do svazku s mužem, který má tak nízký příjem.

Louis de Funès a Mario David
Louis de Funès a Mario David | Zdroj: © Česká televize

Barnier, šílený vzteky, jej hodlá okamžitě vyhodit, ale Christian mu šikovně vysvětlí, že celý majetek, který získal podvodnými transakcemi, věnuje své nastávající. Aby bylo jasno, ty podvodné transakce se týkají právě podniku pana Barniera.

Colette otci přizná, že má milence, a na radu pokojské doplní, že s bývalým řidičem Oskarem (Roger Van) otěhotněla. A to je jen začátek šíleného dne, během něhož se zaměňují jména a dochází k absurdním nedorozuměním. Nemluvě o třech černých kufrech, z nichž jeden obsahuje miliony franků, putujících z ruky do ruky. Je opravdu možné udělat pořádek v takovém chaosu?

Samotný Oskar se ve filmu mihne jen krátce

Role uzurpátorského a neurotického průmyslníka se nemohl ujmout nikdo jiný než brilantní Louis de Funès, který s ní byl dávno sžitý. Už léta ji totiž hrál na jevišti, kde námět sklidil takový úspěch, že se scenáristé rozhodli pro jeho filmové zpracování s obsazením většiny původních herců. V adaptaci režiséra Édouarda Molinara, natočené před 56 lety, je Louis de Funès vskutku nedostižný. Jen ve Francii zhlédlo film v kinech přes 6 milionů diváků. Zajímavé je, že byl pojmenován podle vedlejší postavy, která v něm má jen dvě velmi krátká vystoupení a nezapojuje se do hlavního děje.

Claude Gensac a Louis de Funès
Claude Gensac a Louis de Funès | Zdroj: © Česká televize

Molinaro, v té době už jeden z předních tvůrců úspěšných komedií, se slavným komikem natočil ještě jeden známý film: Hibernatus (1969). S oběma zmíněnými komediemi si spojujeme také jméno herečky Claude Gensac. Ta se po boku Louise de Funèse objevila v celkem osmi filmech, přičemž právě Oskar z roku 1967 byl úplně prvním. Nejlépe si ji pravděpodobně budete pamatovat ze série o četnících, kde ztvárnila Cruchotovu milovanou manželku Joséphu.

V Oskarovi nechybí ani další známé tváře, s nimiž se setkáváme v jiných slavných komediích, např. Paul Préboist (Velký flám, Grand restaurant pana Septima, Hibernatus, Četník ve výslužbě, Piti Piti Pa aj.) nebo Mario David. Ten proslul právě účastí ve Funèsových filmech, a to menšími rolemi záporných postav – zlodějů a únosců (Četník se žení, Četník a mimozemšťané).

Komedie Oskar bude k vidění na ČT2 v úterý 15. srpna ve 20:00 nebo v pátek 18. srpna v 9:25.

Zdroje článku: