Letopisy Narnie: Další filmy i seriál vzniknou pod záštitou Netflixu

Letopisy Narnie: Další filmy i seriál vzniknou pod záštitou Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sága Letopisy Narnie je sedmidílným knižním počinem britského spisovatele Cliva Staples Lewise. Vyšla mezi lety 1950 a 1956 a dočkala se i svého filmového zpracování. Jak se povedlo?

Jaká je literární předloha

Někteří přirovnávají knižní ságu k Pánovi prstenů a vidí v ní jediného důstojného souputníka legendárního románu.

Kritická recepce románů však poukazuje také na problematiku rasismu a sexismu, která se v nich údajně vyskytuje. K hlasitým odpůrcům tohoto díla se řadí například britský spisovatel Philip Pullman.

Rovněž jsou v knihách poměrně intenzivně patrny i stopy křesťanské ideologie, ač jsou Letopisy Narnie pokládány za klasické dílo určené dětem. Inspiraci si bere dílo rovněž z řecké a římské mytologie a z britského a irského folklóru.

Není divu, že knižní předloha zlákala i filmaře. První díl Lev, čarodějnice a skříň se na plátna kin podíval v roce 2005. V hlavních rolích sourozenců Pevensiových se představili William Moseley jako Petr Pevensie, Anna Popplewell coby Zuzana Pevensieová, Skandar Keynes v roli Edmunda Pevensie a Georgie Henley, která ztvárnila nejmladší Lucku Pevensieovou.

Narnie se nepovedla, opakování pod křídly Neflixu

V dalších rolích zazářili například Liam Nielsen, James McAvoy nebo Tilda Swinton. Ani hvězdné obsazení však snímek nijak neuchránilo od hodnocení, na kterém se diváci i recenzenti vzácně shodli: Snímek je příliš jednoduchý a působí dost unyle.

Reputaci si nenapravila ani další dvě pokračování s názvem Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008) a Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka (2010). V roce 2013 se mělo natočit další pokračování, to už se však nerealizovalo.

Ačkoli se tak zdálo, že se na svět podívá ještě samostatný film Letopisy Narnie: Stříbrná židle, produkce nakonec ukončila spolupráci se studiem Sony a slavnou ságu pod svá křídla dostal Netflix, který nyní vlastní práva. Podle knih by dle aktuálních informací měly vzniknout nové filmy i seriál.