Kvíz s Louisem de Funèsem: Od smrti slavného komika uplynulo 40 let, ale jeho filmy nás baví dodnes

Kvíz s Louisem de Funèsem: Od smrti slavného komika uplynulo 40 let, ale jeho filmy nás baví dodnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to už 40 let od smrti velikána francouzské komedie, Louise de Funèse, jehož proslavily filmy jako Smolař, Velký flám, Dobrodružství rabína Jákoba nebo série o četnících a Fantomasovi. Pokud patříte k věrným fanouškům těchto i dalších jeho filmů, nepochybně si poradíte také s naším kvízem.

Přední francouzský komik Louis de Funès se narodil 31. července 1914 v Courbevoie a jako dítě rád kreslil a chodil na hodiny klavíru. Naučil se mluvit anglicky, francouzsky i španělsky a vyrůstal jako nadaný pianista, který hrával na jazzových koncertech. Právě při jednom hudebním vystoupení si publikum všimlo, jak se zábavně šklebí. Všichni se tenkrát hodně nasmáli. Navštěvoval Lycée Condorcet, renomovanou střední školu v Paříži, ale jeho raný život byl spíše nevýrazný. V mládí pracoval na poměrně nízkých pozicích, z nichž byl ustavičně propouštěn. Stal se barovým pianistou, především jazzovým, v městské čtvrti Pigalle v Paříži, kde se mimochodem nachází proslulý kabaret Moulin Rouge.

Funès strávil rok studiem herectví v kurzu Reného Simona, což mu pomohlo navázat cenné kontakty, např. s hercem Danielem Gélinem. V roce 1936 se oženil s Germaine Louise Élodie Carroyer, s níž měl syna Daniela. Koncem roku 1942 se však rozvedli.

Louis de Funès ve filmu Tonoucí se stébla chytá
Louis de Funès ve filmu Tonoucí se stébla chytá | Zdroj: TV Nova

Na počátku 40. let hrával herec na klavír po různých klubech, jelikož věřil, že po drobném, plešatějícím a hubeném herci bude malá poptávka. Jeho žena i Daniel Gélin ho tenkrát podporovali, dokud nepřekonal úzkost z odmítnutí. Manželka tu pro něj byla v nejtěžších dobách a pomáhala mu efektivně zvládat jeho profesi. Jenomže během druhé světové války Louis de Funès pokračoval ve studiu klavíru na hudební škole a zamiloval se do Jeanne Augustiny Barthelémy de Maupassant. Vzali se roku 1943 a zůstali spolu 40 let, až do Funèsovy smrti v roce 1983.

Měli dva syny: Patricka (* 27. ledna 1944), který se stal lékařem, a Oliviera (* 11. srpna 1949), z něhož vyrostl dopravní letec společnosti Air France a také herec navazující na odkaz svého otce. Olivier de Funès se proslavil v tátových nejznámějších komediích, např. Fantomas se zlobí (1965), Grand restaurant pana Septima (1966), Senzační prázdniny (1967), Hibernatus (1969) aj.

Olivier de Funès si zahrál např. v Senzačních prázdninách.
Olivier de Funès si zahrál např. v Senzačních prázdninách. | Zdroj: TV Nova

Od roku 1945 se Louis de Funès objevil v řadě menších filmů. V divadle si vybudoval reputaci skvělým výkonem v Oskarovi, podle něhož režisér Édouard Molinaro v roce 1967 natočil úspěšnou komedii. Zlom ve Funèsově kariéře přinesl už film Pouic Pouic, kde ztvárnil rozzlobenou a autoritářskou postavu. Právě tenhle styl se měl stát jeho osobitým podpisem. Následovaly populárnější snímky, včetně Smolaře (1965), Velkého flámu (1966) a sérií o četnících a Fantomasovi.

Co všechno o zmíněných komediích víte a jaké další filmy s legendárním francouzským komikem znáte? Využijte svých bohatých vědomostí ve speciálním kvízu.

 

Zdroje článku: