Kino z gauče: České kousky, které nabízí Netflix, Voyo a Prima+

Kino z gauče: České kousky, které nabízí Netflix, Voyo a Prima+
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Některé streamovací platformy mají ve své nabídce celou řadu nových i kultovních českých snímků, které si rádi občas připomeneme. Určitě potěší hlavně filmy, které byly teprve nedávno v kině.

Netflix

Ostrov

V únoru tohoto roku měl v kinech premiéru dobrodružný film Ostrov Rudolfa Havlíka, který obsadil do hlavních rolí Jiřího Langmajera a Janu Plodkovou.

Námět filmu není sice nijak originální a Havlík s Oberfalcerem možná trošku vykradli film Šest dní, sedm nocí s Harrisonem Fordem a Anne Heche, ale vzhledem k atraktivní lokalitě, kdy se točilo v Thajsku, a sympatické Janě Plodkové jde o pohodovou podívanou, kde jsou v hlavní roli mezilidské vztahy. Film, kde hrají jen dva herci, je vždy trochu risk, protože divák nemá moc věcí, které ho rozptýlí. Na druhou stranu, řešení manželské krize v extrémním prostředí, to může přinést hodně zajímavých okamžiků.

Richard (Jiří Langmajer) si zvolí opravdu zvláštní způsob, jak se rozloučit se svým manželstvím. Chce se rozvést s Alicí (Jana Plodková) a usoudil, že nejlepší místo, kde by mohl s manželkou dořešit konec jejich lásky, je exotická dovolená. Alice to ale vezme jinak, než Richard očekává – chce okamžitě odletět domů. Není moc možností, jak se z ciziny dostat, a pár tak nasedne do malého letounu, který přepravuje náklad.

Letadlo ovšem ztroskotá a dvojice se ocitá na opuštěném ostrově. Ten sice trosečníkům poskytne základní prostředky pro přežití, jenže manželé nejsou naladěni na stejné vlně, a tím se soužití trochu komplikuje. Oba však tuší, že spolupráce by jim mohla neplánovaný boj o přežití usnadnit.

Střídavka

Česká komedie měla svou premiéru loni v létě. Pro fanoušky Martina Hofmana, který poslední roky předvádí hodně dobré herecké výkony a je dokonce vtipný i v reklamách, může být právě jeho účast ve filmu dobrým znamením.

Režisér Petr Nikolaev se dostal do diváckého povědomí filmem Báječná léta pod psa. Natočil i další oblíbené filmy jako Lidice nebo Příběh kmotra.

Film Střídavka je díky scénáři Lucie Konečné, která umí psát dobře vztahové příběhy, zaškatulkovaný jako rodinný vztahový film, kdy průměrný scénář vylaďuje dobré herecké obsazení.

Střídavka nic neriskuje a film vsadil na jistotu a průměrnost. Řemeslně jde o dobře natočený film, který od začátku směřuje ke skupině diváků rodinných komedií a nabízí přesně to, co se od takového filmu čeká. Námět o střídavé péči ukazuje známé problémy, které řeší rodiče i děti. Příjemné jsou komediální momenty. Kromě Hofmana se ve filmu objeví třeba Eva Holubová, Jitka Čvančarová, Anna Polívková nebo Kristína Svarinská.

Prima+

Strnadovi

Z dílny Heleny Třeštíkové před pár lety vyšel velice ceněný dokument. Už od roku 1980 sleduje režisérka Helena Třeštíková manželský pár Ivanu a Václava Strnadovi v rámci cyklu Manželské etudy. Její celovečerní dokument navazuje na již zdokumentovaný život manželů, plný porozumění i manželských problémů, které přináší sám život, tedy společné soužití, podnikání, chod domácnosti a výchova dětí. V životě majitelů prodejny s nábytkem dochází k překvapivým zvratům a kamera u toho nemohla chybět.

Jan Žižka

Životní dílo Petra Jákla českého diváka příliš nenadchlo. Pokud jste se na dvouhodinovou podívanou nevydali před rokem do kina, v klidu si můžete film shlédnout doma v pyžamu a bačkorách.

Na konci 14. století jsou země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan Žižka je proslulý strategickými a bojovými schopnostmi. Proto je pověřen službou pro Václava IV. Jenže mnohem větší vliv v zemi má boháč Jindřich z Rožmberka. Žižka má nakonec unést jeho snoubenku.

Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. Z nájemného žoldáka se stává legenda a pověstný vojevůdce.

Petr Jákl se bohužel od začátku sveřepě snažil vytvořit film, který ho proslaví ve světě. Jenže Jan Žižka není historická osoba, která by se nacházela v učebnicích dějepisu po celém světě, a jen málokdo ze zahraničních diváků vůbec tušil, že v historii nějaký Žižka opravdu byl. Český divák moc neocenil mezinárodní herecké obsazení, které mělo filmu ušlapat cestičku do světa. Na druhou stranu nejde o úplně špatný film a dokáže nabídnout zábavu na večer.

Voyo

Život pro samouky

Úplně čerstvě se na platformě objevila vztahová komedie Jitky Rudolfové, která potěší spíše ženy.

Hlavní postava Klára má na krku čtyřicítku a musí se vypořádat s faktem, že její manžel se rozhodl zkusit štěstí jinde. Klára tak zůstává zklamaná, nejistá a zmatená. Navíc musí ještě pečovat o dvě dcery.

Není úplně jednoduché v takové situaci začít randit. Ani excentrická matka jí moc nepomáhá. Na řadu tak přichází rady od vztahové koučky a influencerky.

Film má dobré herecké obsazení, které rozhodně potěší. Uvidíte Barboru Seidlovou, Janu Plodkovou, Zuzanu Kronerovou, Jaroslava Plesla, Davida Švehlíka, Václava Neužila, Lukáše Příkazkého nebo Simonu Babčákovou.

Ewa Farna UMAMI livesession

Na úspěch alba UMAMI navazuje polsko-česká zpěvačka Ewa Farna živým provedením písní z této desky. V novém dokumentu kromě její kapely vystoupí i 16 tanečníků, gospelový sbor nebo zpěvák Sofian Medjmedj.

V krásných historických prostorách pražského Rudolfina se tak netradičně pojí novorenesanční architektura, moderní tanec a živá popová hudba. To vše v konceptu přelomové Ewiny desky Umami, doplněném o rozhovory a záběry z příprav.

Zdroje článku: