Jiří Bartoška se konce seriálu Smysl pro tumor nedožije. Přečtěte si, jak se herci točilo v prostředí, které důvěrně zná

Jiří Bartoška se konce seriálu Smysl pro tumor nedožije. Přečtěte si, jak se herci točilo v prostředí, které důvěrně zná
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jiřího Bartošku rozhodně diváci neuvidí v seriálech pochybné kvality, kde herci zvučných jmen hrají hlavně proto, aby „měli na složenky“, jak rádi říkají. Populární šéf našeho největšího filmového festivalu si hodně pečlivě své role vybírá, protože na hraní nemá moc času.

Navíc ho před pár lety zradilo zdraví a potýkal se s vážnou nemocí. Určitě to chce hodně odvahy, přijmout roli těžce nemocného pacienta, který bojuje s rakovinou, když přihlédneme k tomu, že má Bartoška s touto nemocí vlastní zkušenost.

V seriálu Smysl pro tumor hraje postavu Antonína Vaňka, který má nádor na mozku. V nemocnici už je jako doma, a tak svému mladšímu spolubydlícímu může poskytnout pár dobrých rad. Je také rád, že si jeho vnučka našla přítele. Jako by cítil, že za chvíli zůstane na světě bez posledního příbuzného.

A ten okamžik se blíží. Vaňkův zdravotní stav se prudce zhoršil a doktoři jako jedinou naději vidí okamžitou operaci. Ta bohužel pacientovi život nezachrání.

Herec Jiří Bartoška popsal, že natáčení operace mozku bylo hodně stresující, protože se točilo na skutečném operačním sále ve společnosti lékařů, kteří byli jen pro potřeby detailních záběrů nahrazeni herci. Navíc mu holou hlavu zafixovali do svěráku. Je jasné, že to nebyla záležitost na pár minut a vášnivý kuřák si prožil dlouhé chvilky bez svých oblíbených cigaret. Už samotná atmosféra na operačním sále byla hodně tísnivá.

Jiří Bartoška jako seriálový pacient
Jiří Bartoška jako seriálový pacient | Zdroj: © Česká televize

Hodně si protrpěl i s každodenním holením hlavy, protože čepice nesnáší a byla mu zima.

Celé natáčení bylo pro Bartošku ještě komplikovanější, protože v té době už věděl, že se mu v reálném životě vážná nemoc vrátila. Po několika letech se tak musel vrátit k dost nepříjemné léčbě. Doktoři jsou sice v jeho případě plní optimismu, protože návrat nemoci odhalili včas, ale s rakovinou není jistota nikdy.

Bartoška nebere svůj zdravotní stav nijak fatálně. Jak říká, je mu šestasedmdesát let, a to je věk, kdy lidé umírají. Proto i s touto variantou musí počítat.

Zdroje článku: