Komedie Fešák Hubert je dalším z příjemných výletů do zidealizovaného prvorepublikového prostředí

Komedie Fešák Hubert je dalším z příjemných výletů do zidealizovaného prvorepublikového prostředí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie Iva Nováka z roku 1984 představuje herce Karla Heřmánka v jedné z jeho nejlepších filmových rolí. Podobně jako Anděl s ďáblem v těle (1983) a jeho pokračování Anděl svádí ďábla (1987), je i Fešák Hubert diváckou zábavou, která sází na atraktivní výlet do „starých zlatých časů“.

Hlavní postavou snímku, který se do kin dostal v roce 1985, je Hubert Hrabě zvaný Fešák, žižkovský frajer, který se neustále pohybuje lehce za hranicí zákona. Fešák Hubert je sympatický darebák a příběh potřeboval i stejně zdatného protivníka. Tím se stal policejní inspektor Mourek, jenž se už dlouho a bez úspěchu se snaží Fešáka Huberta dostat za mříže.

Policejní inspektor Mourek se snaží svého oblíbeného zločince přechytračit. Je mu jasné, že jinak ho do vězení nedostane. Jenže Fešák Hubert na Mourka nastraží léčku. Tím se stává místní legendou. Hubertovým světem je pražský Žižkov, jehož atmosféru se tvůrcům povedlo prostřednictvím kostýmů a lokací působivě přiblížit.

Režisér a spoluautor scénáře Ivo Novák se narodil ještě v Rakousku-Uhersku a prostředí počátku hospodářské krize mu nebylo cizí. Možná se nechal inspirovat i americkým Podrazem z roku 1973, a tak byl příběh žižkovského frajera, který zvítězí nad amorální „vrchností“, na světě.

Film stojí především na hereckém výkonu Karla Heřmánka, kterému bylo v té době 37 let. Jeho nekompromisního protivníka, inspektora Mourka si zahrál Petr Kostka.

Heřmánek ve filmu
Heřmánek ve filmu | Zdroj: Bonton / © Česká televize

Hubert Hrabě, kterému nikdo neřekne jinak než Fešák Hubert, je typický žižkovský frajer. Práci se vyhýbá, ale je dost chytrý a dává si velký pozor, aby na sebe neupozorňoval. Inspektor Mourek je však ochotný využít všechny prostředky, aby významnou figurku místního podsvětí dostal do kriminálu. Z nezdaru viní nedokonalé zákony a neváhá vydíráním získat práskače, funebráka Emana, aby konečně dovedl své tažení do zdárného konce. Jenže Eman se Hubertovi přizná, a tak má žižkovský frajer velkou výhodu, které chce využít, aby Mourka znemožnil.

To se mu nakonec za pomoci přátel podaří. Mourek je suspendován a přeložen. Ještě před přeložením pořádá poslední hon na Huberta. Ten mu ale chytře vyklouzne v rakvi, která byla připravena pro zemřelého přítele z cirkusu.

Všechno si náramně sedlo. Sešla se tam skvělá parta báječných lidí a kolegů,

zavzpomínal na natáčení Heřmánek v jednom starším rozhovoru.

Diváci si mohli vychutnat nejen skvělý herecký duel dvou hlavních postav, ale určitě se pobavili i díky některým hláškám, a to například: „Nazdar, bobule!“ nebo „Kam se sypete, figuro!“

Pavel Zedníček, který si zahrál funebráka Emana, jednou zveřejnil historku, která se stala v době natáčení. S Heřmánkem oba v té době hráli ve stejném divadle a týden museli z natáčení odjíždět do Prostějova na zájezdní představení.

Po pár dnech to byl trochu stereotyp, a tak si jednou cestou z představení udělali zastávku na Moravě u Zedníčkova strýce. Na natáčení odjížděli až nad ránem. Někde poblíž motorestu Devět křížů si musel Heřmánek odskočit. V jednom okamžiku u něj zastavila „šestsettrojka“, z ní vystoupil chlápek a začal čůrajícího Karla mlátit pendrekem do hlavy. Naštěstí stačil utéct do auta, které hned odjelo. Teprve v Praze, když dorazili na natáčení, si všimli, jak moc je „Fešák Hubert“ zakrvácený, a tak hned putoval do nemocnice. Naštěstí to nebylo nic vážného, a tak se mohl vrátit na natáčení.

Komedie je v programové nabídce na ČT 1 už 11. února odpoledne.

Zdroje článku: