Hudební filmy “zlatých šedesátých” - první muzikál, westernová parodie či písničková satira

Hudební filmy “zlatých šedesátých” - první muzikál, westernová parodie či písničková satira
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Muzikály byly v šedesátých letech v módě a ani českému prostředí se nevyhnuly. Šedesátá léta se nesla ve znamení Semaforu a pod jeho taktovkou vzniklo několik kvalitních písničkových filmů. Nová vlna přinesla absurdní humor ve westernové hudební parodii a objevil se skutečně první filmový muzikál.

Limonádový Joe (1964)

Kdo by si nepamatoval bezvadného pistolníka Limonádového Joe, okouzlující krásku Winnifred, jejího otce Goodmana, ďábelského Hogofogo Horáce, majitele saloonu Doug Badmana, hrubiána Grimpa a vášnivou arizonskou pěnici Tornádo Lou. I téměř po šedesáti letech od premiéry nás tato nejznámější česká westernová parodie Oldřicha Lipského nepřestává bavit. 

Starci na chmelu (1964)

Muzikálový hit 60tých let, který ovlivnil celou generaci a rozjel kolotoč dalších hudebních filmů. Jeho chytlavé melodie se staly poklady historie české hudební tvorby.

Zlatá éra Semaforu

Legendární filmový muzikál Kdyby tisíc klarinetů (1965) z pera dvojice Suchý-Šlitr patří k tomu nejzdařilejšímu, co v naší kinematografii během šedesátých let vzniklo. Na ocenění z řad veřejnosti si ale musel muzikál ještě pár let počkat. Ve své době ho převálcovali veleúspěšní Starci na chmelu.

Základem celého filmového příběhu je mírová myšlenka přeměny zbraní v hudební nástroje. Ve filmu se objevila celá řada budoucích hvězd a někteří zdaleka poprvé - Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Jana Brejchová, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott.. Menší a svou vůbec první roli si zde zahrál také Jiří Menzel.

Jiří Menzel ve spolupráci s Josefem Škvoreckým vytvořil v roce 1968 černou komedii s detektivní zápletkou Zločin v šantánu. Písničková satira v hlavní roli s Evou Pilarovou reaguje na dobovou politickou situaci. Dvojici odsouzenců v podání semaforského dua nezbývá už nic jiného než si společně zazpívat. Film skončil na dvacet let v trezoru. 

Ta naše písnička česká (1967) je písničkový film s jednoduchým milostným příběhem ze staré Prahy, ve kterém se Zdeněk Podskalský rozhodl oživit tradici českého písničkáře Karla Hašlera. Filmem provází Jiřina Bohdalová, další role obsadili Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Václav Neckář a Pavlína Filipovská.