Kryštof Hádek se nestíhá v roli Jiřího v seriálu Vytoč mého agenta ani zamilovat

Kryštof Hádek se nestíhá v roli Jiřího v seriálu Vytoč mého agenta ani zamilovat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro svou práci prostě dýchá a má stále nové nápady. Vždy mu všechno nevyjde a občas na něco zapomene. Dal by se také charakterizovat jako velice zdatný lhář, který si však pravdu upravuje proto, aby svým klientům z řad herců mohl naservírovat realitu tím nejpřijatelnějším způsobem.

Rozhovor s Kryštofem Hádkem

Kryštofe, jaká je vaše úloha v seriálu Vytoč mého agenta?

Hraju Jiřího, jednoho ze čtyř agentů v herecké agentuře Stein. Je to takový zmatkař, který se snaží všem vyhovět, což je často vlastně kontraproduktivní, protože tím paradoxně jedná na úkor klientů a někdy i celé agentury. On všechno tak pytlíkuje, a tím se zaplétá do situací a různých lží a polopravd, ze kterých se pak složitě vymotává.

To ale pro herce může být vděčný charakter…

Jo, mě baví. Je zábavnej v tom, jak je v těch svých různých fintách a zákulisních lžích vlastně upřímnej. Asi bych měl zmínit, že to je kladná postava, on nedělá žádný levárny, jen sám sebe dostává do situací, ze kterých se snaží vybruslit, ale zpravidla vymyslí úplnou blbost, kterou pak musí držet.

Tak to je po sérii floutků a hajzlíků příjemná změna, že?

A tak já bych neřekl, že role, které hraju, jsou hajzlíci. Jsou to charaktery, které mlýny osudu nutí chovat se ne vždycky stoprocentně čestně.

To jste si je hezky obhájil. Když se vrátíme k Jiřímu, je podobný někomu, koho znáte? Má nějaký předobraz?

Myslím, že ne.

Viděl jste francouzskou předlohu?

Neviděl. Hodně lidí mi o tom říkalo a všem se to moc líbilo, ale když jsem to hledal, už to bylo ze streamovacích služeb asi stažené, už jsem to nedohledal.

Je vůbec pro herce dobré vidět předlohu a být tím ovlivněný?

Někdy jo, někdy ne. To je asi stejné jako s knižní předlohou. Chtěl jsem se na to podívat a asi bych tím logicky byl ovlivněný. Já v tom žádnou zásadu nemám.

Co pro vás bylo rozhodující pro přijetí role v seriálu Vytoč mého agenta?

Líbil se mi jednak obsazením, protože si myslím, že je vážně pěkně obsazen úžasnými herci. A bavil mě i fakt, že to není nekonečný seriál. Má osm dílů, a to já jsem rád, když vím, kdy a jak seriál končí. A kromě toho mě lákalo, že je to seriál z prostředí, které znám. Byl jsem zvědavý, jestli se nám podaří udělat si ze sebe srandu.

A podařilo?

Myslím, že docela jo.

Legrace na účet herců je tam skutečně dost. Poznal jste se v nějaké situaci nebo někoho ze svých kolegů?

Poznal. Jsou tam občas takové drobnosti, ale všechno je v legraci, není to nic zlého nebo kritizujícího. Ale musím říct, že jsem rád, že můžu hrát agenta a nehraju sám sebe. Obdivuju kolegy, kteří si tam ze sebe dělají srandu. Protože je to celé trochu v nadsázce, je dobré divákům říct, že takhle to úplně nechodí, pro potřeby seriálu je to trošku nadnesené. O to je to zábavnější.

Který díl máte nejradši?

Hodně mě baví díl, kde hraje Iva Janžurová s dcerou Sabinou Remundovou, které hrají samy sebe. Obě mají hrát ve stejném filmu, který se ale má točit na pustém ostrově. Ony se obě bojí, že tam budou muset být spolu nepřetržitě, a tak se všemožně snaží z toho filmu vyvléct. A pak mě hodně baví díl, ve kterém Standa Majer a Juraj Loj usilují o stejnou roli.

A to se ale úplně klidně může stát i v reálu, ne?

To se děje vždycky, ale ne takhle vyhroceně. Většinou herec neví o tom, kdo je v úvaze na stejnou roli. Ale tady to agent Jiří úplně nevychytá a pak se to snaží vybalancovat a dělá všechno možný, aby v tom mohli hrát oba.

Seriál je o vztazích herců a jejich agentů. Vy máte svého agenta?

Mám. Ale na českém trhu ta spolupráce funguje trošku jinak. V seriálu agenti shání hercům práci, což takhle funguje i v zahraničí, ale náš filmový trh není zas až tak velký, takže moje agentka za mě řeší smlouvy, vyjednává za mě a je takzvaně po ruce, ale nabídky na práci většinou dostávám přímo.

V čem je teda agent pro herce tak důležitý?

Já si třeba neskutečně cením toho, že nemusím jednat o penězích a nemusím se o nich hádat s producenty, protože oni se logicky snaží ušetřit, zatímco herec chce mít práci pěkně zaplacenou. A já se o těchhle věcech hádat neumím a nebaví mě to. A tak je pro mě neocenitelné, když smlouvu a podmínky někdo vyjedná za mě a já pak přijdu na plac a můžu být se všema kámoš a nemusím se na někoho mračit, že mě oškubal.

Mění se s lety přístup herců k agentům nebo vůbec k té potřebě herců mít agenta?

Teď už se to zvedlo. Pamatuju si, jak mi před X lety producent říkal, že jestli jsem zastoupenej, tak tu práci u něj nedostanu. Už tenkrát to bylo zvláštní, dneska je naopak úplně běžné, že jsou herci zastoupení. Některým dokonce agenti i organizují diář. To já nechci. Mám svůj diář a asi bych byl nervózní, kdybych si ho neřešil sám.

Co vás vedlo k tomu pořídit si agenta?

Poznal jsem to v zahraničí a přišlo mi to fajn právě proto, že mi bylo vždycky nepříjemný bavit se s někým o podmínkách.

Po natáčení trilogie filmu Bobule jste říkal, že jste si z natáčení odnesl zvyk v pití většího množství vína. Co si odnášíte z natáčení seriálu Vytoč mého agenta?

Občas jsem si říkal, co to vlastně člověk u filmu řeší za banality. Herci občas mají svoje problémky, to jsem věděl už předtím, ale když se nad tím zamyslím, je to srandovní.  

Seriál má sice jen osm dílů, přesto jejich natáčení znamená tři měsíce poměrně intenzivní práce. Jak to v životě herce vypadá, když natáčí takový seriál?

Vstáváte často hodně brzy ráno a večer končíte po 12 hodinách. Přijdete domů, připravíte si texty na další den a snažíte se usnout, protože za chvíli zase vstáváte.

Zdroje článku:
  • Pres kit FTV Prima,
  • Autorský text