Golfové hřiště, ledová plocha, skokanský můstek, to jsou místa ze zajímavých filmů inspirovaných sportovními legendami

Golfové hřiště, ledová plocha, skokanský můstek, to jsou místa ze zajímavých filmů inspirovaných sportovními legendami
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobrých filmů ze sportovního prostředí není moc, a těch, které osloví i diváky, kteří nejsou úplnými nadšenci daného sportu, je ještě méně. Tyto filmy nepatří ani k těm často reprízovaným, a tak na ně často zapomínáme.

Hokejový zázrak, USA 2004, hodnocení 79 %

Příběh hokejového týmu z OH v Lake Placid připomíná náš malý hokejový zázrak z Nagana. Je v něm pocta sportovcům a národní hrdost.

Hlavní roli legendárního trenéra Herba Brookse si zahrál Kurt Russell, který je velkým fanouškem hokeje a jeho syn Wyatt Russell byl dokonce profesionálním hráčem.

Na pozadí napjatého období označovaného jako „Studená válka“, se ujímá trénování ne příliš zkušených hráčů Brooks, trenér s velice specifickým přístupem k hráčům svého mužstva. Svými nekonvenčními metodami a moudrostí dokázal tým přivést na takovou hokejovou úroveň, o které nikdo ani nesnil a každý z hráčů si uvědomí, co všechno mohou jako tým dokázat.

Orel Eddie, V. Británie-USA-Německo 2016, hodnocení 81 %

Michaelovi Edwardsovi zřejmě rodiče často doma říkali, že se v životě může stát kým bude chtít a on se tedy rozhodl, že se stane olympionikem a bude reprezentovat Velkou Británii.

S velkým nadšením se pouští do různých sportů, ale s překvapením zjišťuje, že mu chybí i sebemenší náznak talentu pro sporty, které by mu umožnily účast na letních OH. Upře tedy svůj zájem k zimním sportům, kde je situace podobná. V okamžiku, kdy zjišťuje že v celé zemi není jediný sportovec, který by ji mohl reprezentovat ve skocích na lyžích, má jasno, bude skokanem.

Michael Edwords, kterého si zahrál Taron Egerton, se tedy vydává do Alp, aby se mohl stát olympionikem. Chvíli pozoruje skokany a hned se odvážně pouští do tréninku. Po několik bolestivých pádech mu dochází, že pokud chce dosáhnout svého cíle, musí si obstarat trenéra. Jinak má velkou šanci, že svůj výcvik ani nepřežije.

Na scénu vstupuje správce zimního areálu, rváč a pijan, a také bývalý americký skokan. Bronson Peary, ztvárněný Hughem Jackmanem, se tedy z lítostí Michaela ujme, záhy je však ohromený jeho urputností a odhodláním. V roce 1988 Michael Edwords vstoupí do historie zimních OH jako „Orel Eddie“.

Legenda o slavném návratu, USA 2000, hodnocení 82 %

Na režisérskou židli se posadil Robert Redford a v hlavních rolích se předvedli Matt Damon, Charlize Theron a Will Smith.

Bezstarostný život Rannulpha Junuha (Damon), který tráví život na golfovém hřišti, přeruší v roce 1916 povolávací rozkaz do 1. světové války. Po válce se ale domů vrací úplně jiný člověk, který opouští dívku Adele (Theron) i přátele a přidává se ke skupině stejně ztracených duší, jako je on sám.

Jak jde čas, Adele se stává dědičkou velkého golfového komplexu. Pro pořádání turnaje hledá někoho, kdo by zastupoval místní kraj, a tak po dlouhém přemlouvání se Rannulpha vrací na hřiště. Nikdo mu ale nedává šanci na úspěch.

V okamžiku, kdy dostává nového nosiče, se však věci začínají měnit. V netradiční roli nosiče se blýskl Will Smith (Brad Pitt roli odmítl), který tentokrát opustil role komiků a akčních hrdinů a v roli Baggera Vance poznamená osudy mnoha lidí.