Gary Burghoff alias Radar z M*A*S*H: Diváky oblíbený, na place už tolik ne

Gary Burghoff alias Radar z M*A*S*H: Diváky oblíbený, na place už tolik ne
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by neznal úředníka Radara ze seriálu M*A*S*H! Osmdesátiletý americký herec Gary Burghoff se díky této postavě proslavil po celém světě. Ale říká se, že svým kolegům až tolik po chuti nebyl.

Radar nebyl zdaleka hlavní postavou seriálu M*A*S*H. Přesto se v něm udržel po neuvěřitelných 8 sérií a televizním divákům přirostl k srdci. Nezahrál si lékaře, ale jen pouhého desátníka a působil jako úředník. Nejspíš si ho pamatujete, jak ze své seriálové kanceláře pořád někomu volá a řeší samou byrokracii. Na rozdíl od dvou charismatických chirurgů, Benjamina „Hawkeye“ Pierce a „Trappera“ Johna McIntyrea, je nejistý, miluje svá zvířátka a spí s plyšovým medvídkem. Je to prostě taková zajímavá vedlejší postava, na kterou si divák rychle zvykne, je milá, nekonfliktní a do seriálu nedílně patří.

Gary Burghoff nebyl jako Radar

Herec Gary Burghoff se objevil už ve spin-offu k seriálu a jako jediný z herců přešel se svou rolí i do následně natáčeného seriálu M*A*S*H. Až do konce v něm ale nevytrval. Tvrdil, že má kvůli častému a časově náročnému natáčení příliš málo času na svou rodinu a osobní život pro něj v podstatě neexistoval. Vadilo mu také, že ho lidé na ulici poznávají a hlásí se k němu. I proto se u něj projevil syndrom vyhoření a i přes slávu, již mu postava Radara přinesla, se rozhodl skončit.
Pro řadu jeho kolegů to údajně byla dobrá zpráva. I když byl Radar oblíbenou postavou, s jeho představitelem si herci prý moc nerozuměli – při natáčení často vybuchoval a nechoval se moc vstřícně, takže spolupráce s ním byla občas těžká.

Spokojený život po  M*A*S*Hi

Po odchodu ze seriálu M*A*S*H se Burghoff objevil už jen v několika rolích. Ale možná mu to až tolik nevadilo, protože se konečně dočkal vytouženého soukromí a zmizel z očí veřejnosti. Rodák z amerického Connecticutu přitom o nabídky neměl nouzi, ale řadu jich odmítl. Věnoval se cestování, pak začal malovat – a své obrazy dokonce vystavoval v různých světových galeriích. V roce 1999 měl v televizi svůj vlastní pořad „Pets: Part of the Family“ o vztazích mezi lidmi a jejich domácími mazlíčky. Byl dvakrát ženatý a jeho dcera Gena po něm podědila herecký talent (společně si zahráli ve filmu Tribute).

Úspěchy Garyho Burghoffa

Ačkoliv nebyl představitel seriálového Radara nejspíš ideálním hereckým parťákem a své kolegy mnoha svými povahovými rysy vytáčel, nedá se mu upřít talent. Ten byl také náležitě oceněn – za roli v seriálu M*A*S*H byl Burghoff sedmkrát nominován na cenu Emmy. Dostal ji nakonec v roce 1977 jakožto nejlepší herec ve vedlejší roli v komediálním seriálu. Se seriálem se rozloučil na začátku osmé série dvoudílnou epizodou „Sbohem Radare“, v níž si ještě vynutil přetočení závěrečné scény, protože se mu údajně po následném zhlédnutí nelíbila a chtěl roli zakončit jinak.

Plyšový medvídek

Svého proslaveného plyšového medvídka si pak prý chtěl vzít s sebou na památku, ale nenašel ho. Objevil se až po letech, kdy se ho herci podařilo vydražit v aukci za neuvěřitelných 11 milionů dolarů.