Filmový výběr z nabídky TV Prima na první srpnový týden

Filmový výběr z nabídky TV Prima na první srpnový týden
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S trochou trpělivosti se i v srpnu dá v programu TV Prima najít pár skvostných filmů. Prima sází především na zahraniční filmy, ale nedrží se striktně jen americké produkce. Tentokrát sáhla i po zajímavé spolupráci ruských a ukrajinských filmařů, která se už možná nikdy nebude opakovat.

Zabijákův osobní strážce (Prima Max 31. 7. a 2. 8. 2023)

Akční komedie, která připomíná devadesátky, není sice nijak komplikovaná a náročná, ale přesto dokáže pobavit. Opět funguje zápletka se zabijáky, svědectvím u soudu, a především společná životní cesta naprosto odlišných lidí.

V pohodové atmosféře je patrné, jak si herci užívají příjemnou míru nadsázky a snaží se pocit lehkosti přenést i na diváka. Reynolds na chvíli opustil svět komiksů a vrátil se ke klasickému herectví, které ještě nezapomněl. Samuel L. Jackson už nemusí nikoho o svých kvalitách přesvědčovat a Salma Hayek je holka „krev a mlíko“, která hraje pro zábavu, protože dobrým sňatkem je zajištěná na dalších deset životů. A je na ní vidět, jak moc ji to baví.

Nejlepší bodyguard, který žije tak trochu ve stínu legendy svého otce, má trochu ve své práci problémy a nemůže si vybírat, koho bude chránit a koho ne. Ujme se tak zakázky, která není úplně obvyklá – své služby poskytne nájemnému vrahovi, který má svědčit u Mezinárodního soudního dvora. A jeho partnerka je odhodlaná pro svou lásku udělat cokoliv.

Bitva o Sevastopol (Prima Max 3. 8. 2022)

Byly časy, kdy se ruští a ukrajinští filmaři dokázali dohodnout, a tak vzniklo toto impozantní dílo. Pokud něco Rusům jde, jsou to válečné filmy. Tento je sestřihem čtyřdílného seriálu, který má na rozdíl od filmu přibližně 80 minut navíc.

Trochu nezvykle je hlavní postavou válečného filmu žena. Celkem zabila Ljudmila Michajlovna Pavlichenko během druhé světové války 309 lidí, včetně 36 nepřátelských odstřelovačů, kteří byli potvrzeni v její snajperské knížce.

Pavličenkovou zvlášť proslavil souboj s jedním německým odstřelovačem, se kterým se naháněli celé dva dny. Ljudmila však byla bystřejší a Němce zabila. Z brašny onoho esa Pavličenková ukořistila zápisník, kde bylo přes 400 jmen francouzských, britských a sovětských vojáků.

Nadprůměrné válečné drama má sice z hlediska odborného pohledu určitě celou řadu chyb, ale pro běžného diváka, který není nadšeným fanouškem amerických válečných filmů, jde o kvalitní válečné drama. Zajímavý je vývoj událostí z pohledu odstřelovačky Ljudmily, která je inspirovaná skutečnou válečnou postavou. Film je nejen o bojích, ale i o dopadu války na lidskou duši a o potřebě milovat i v tak těžké době.

Jurský park (Prima 4. 8 2023)

Jako blesk z čistého nebe vtrhl tento film v roce 1993 do kin. Na reklamě se opravdu nešetřilo a na lístky na představení se stály fronty. Permanentně nespokojení kritici už předem film kritizovali a označovali za plytkou sbírku předražených triků, jenže to Jurský park rozhodně nebyl. Divákům nabídl sice hollywoodské představení ve velkém stylu, ale s ním i silný a vypravěčsky nadprůměrný příběh. Navíc příběh nebyl nijak složitý a plný záhad, ve kterých by se návštěvníci kina ztráceli. Steven Spielberg je mistrem v oboru a v tomto filmu to znovu dokázal.

 Tento hollywoodský trhák měl ještě vedlejší účinky a zatraktivnil dětem hodiny dějepisu. Pro Sama Neilla, Lauru Dern a Jeffa Goldbluma šlo o nejvýraznější role v kariéře.

Za vědcem, doktorem Grantem, přiletí milionář John Hammond. Chce, aby mu renomovaný odborník udělal posudek na vědecký a také komerční projekt, který rozvíjí. Chtěl by, aby se jeho ostrov s nezvyklou faunou stal návštěvnickou atrakcí. Grant a jeho žena Ellie nejdříve návrh odmítnou, ale nakonec souhlasí. A tak začíná jeden velký příběh, který na několik let zaměstnal filmaře i diváky.
Zdroje článku: