Film týdne: Notre-Dame v plamenech připomene zkázu stavby, u které na povzbuzení lidé zpívali hasičům

Film týdne: Notre-Dame v plamenech připomene zkázu stavby, u které na povzbuzení lidé zpívali hasičům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nervy drásající příběh těch, kteří riskovali své životy při nebezpečné záchraně symbolu Paříže, zhmotnil ve svém filmu držitel Oscara a matador světové kinematografie Jean-Jacques Annaud, který má na svém kontě filmy Jméno růže, Nepřítel před branami či Sedm let v Tibetu.

Film v neúnavném tempu rekonstruuje události 15. dubna 2019, kdy katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny a celý svět toho byl v přímém přenosu svědkem. Annaud vyzval prostřednictvím sociálních sítí amatérské filmaře, kteří byli v té době ve městě a zachytili tragédii a život ve městě v tomto období, aby mu poskytli své natočené vzpomínky.

Chtěl, aby mohl vdechnout filmu právě takovou atmosféru, jaká v té době ve městě byla, a aby ji mohl vidět i očima lidí, kteří byli u toho. Za materiál použitý ve filmu nabídl i slušný honorář. Ve filmu je tak přibližně 5 procent skutečných záběrů z města, které bylo svědkem zkázy svého symbolu.

Spolu s kamerou se diváci vydávají do míst, které viděl jen robot, který jako první vstoupil do hořící katedrály, aby hasičům ukázal, jaké peklo se v budově odehrává. Snímek tak nabízí téměř fyzický zážitek, který nikoho nenechá chladným. Režisér a scenárista snímku Jean-Jacques Annaud se soustředí na věrohodné zachycení boje s nekontrolovatelným živlem, ale především upozorňuje na nezměrnou odvahu a obětavost záchranných sborů. Bez jejich nasazení by nejznámější katedrála světa lehla popelem.

Francouzi rádi uvádějí, že nejde o americký film o hrdinech a diváci nemají očekávat, že někde vyskočí Tom Cruise a všechno hned vyřeší. Právě tomu se tvůrci chtěli vyhnout a natočili zkázu katedrály co nejreálněji.

U natáčení byl v roli poradce velitel hasičů, který byl u reálného zásahu, a role starostky města se zhostila skutečná starostka Anne Hidalgo, která měla ještě v živé paměti, co se tenkrát ve městě událo. V době požáru obrovskou tragédii prožívalo celé město. Film ukazuje i chyby, které se během zásahu staly, ale také obrovskou masu lidí, která hasiče podporovala. 

Hrají: Samuel Labarthe, Jeremie Laheurte, Élodie Navarrová, Pierre Lottin

Zajímavosti

Režisér a scenárista Jean-Jacques Annaud v souvislosti s tragickým požárem uvedl:

Samozřejmě jsem okamžitě viděl obrovskou filmovou příležitost. Kromě samotné tragédie a smutku jde také o emoce a spektákl samotného požáru. 

Film se natáčel v katedrále svatého Štěpána v Bourges. Filmaři si ji vybrali, protože se výrazně podobá katedrále Notre-Dame. Další scény vznikaly v katedrále Amiens, jejíž věž a některé další části také připomínají Notre-Dame, nebo v katedrále Saint-Etienne de Sens.

Natáčení přímo v katedrále Notre-Dame nebylo možné, protože už probíhala její rekonstrukce.

Oheň ve filmu je většinou skutečný a natáčel se v kontrolovaném prostředí filmového studia. Přesto se ve filmu objevuje asi 400 digitálních vizuálních efektů. Digitálně přidané plameny a kouř se objevují ve scénách, jejichž natáčení by mohlo přímo ohrozit herce.

Film Notre-Dame v plamenech měl premiéru tři roky po osudném požáru katedrály. Rozpočet filmu byl 30 milionů eur.

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži trval dvanáct hodin. Oheň zničil prakticky celou střechu, včetně typického sanktusníku („ikonické špičaté věžičky”), část vitrážových oken a část nosných kleneb v chrámové lodi. Došlo také k částečnému poškození vnitřního vybavení, ale většina vzácných artefaktů se zachovala.

Zdroje článku: