Druhá sonda do života hoštických zemědělců přilákala do kin přes čtyři miliony diváků a na natáčení policii

Druhá sonda do života hoštických zemědělců přilákala do kin přes čtyři miliony diváků a na natáčení policii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O takové návštěvnosti si dnešní filmy mohou nechat jen zdát. Jen pro srovnání – na dlouho očekávaný film Top Gun: Maverick přišlo loni do kina jen něco přes 800 tisíc diváků a český film Ženy v běhu si v roce 2019 nenechalo ujít 1,5 milionu diváků. (Zdroj: Kinomaniak)

Zdeněk Troška už ani další film z Hoštic točit nechtěl. Cenzura mu z filmu vystřihla celou řadu scén, a to ho naštvalo. Jenže úspěch filmu Slunce, seno, jahody byl velký, a tak se nakonec na pokračování nechal přemluvit. Ředitel Barrandova mu slíbil, že z filmu nic nebude vystřiženo, a to dodržel.

S hereckým obsazením si režisér moc hlavu lámat nemusel – přizval osvědčenou sestavu z prvního filmu. Neobjevila se pouze postava Šimona Pláničky, protože Pavel Kikinčuk byl v Německu. V ději však nijak nechyběl. Větší problém nastal s obsazením babičky u Škopkových. Paní Erna Červená zemřela a bylo třeba najít náhradu. Když se mezi uchazečkami objevila elegantně oděná Valerie Kaplanová, vznikly pochybnosti, zda tato pečlivě upravená dáma z velkoměsta věrohodně babku v posteli zahraje. Herečka však dokázala všechny přesvědčit, že je ta pravá.

Věděli jste, že doktora Káju Kroupu (jednoho z nápadníků Blaženy) měl hrát Oldřich Kaiser?

Krátce před natáčením ale Troška potkal Josefa Stárka, číšníka v baru, a měl jasno, že Kája musí být on. Kaiser si tak musel na svou příležitost ještě chvíli počkat.

Na place to žilo i během natáčení dvou ukázek filmů, které si zhlédnou zvědavé ženy na faře a Evík s Bédou na návštěvě.

Zatímco ukázka filmu s náboženskou tématikou byla hotová hned a na mučedníka se nabídl tehdejší přítel dcery Michala Tučného, který byl v Hošticích na chalupě, s druhou ukázkou byl problém.

Troška si netroufal hledat pro natáčení pikantních scén nikoho místního a pozval si dva muže a dvě ženy z Prahy. Jenže přijeli jen pánové a bylo nutné na poslední chvíli sehnat alespoň jednu dívku z místních lidí. Naštěstí na vesnici se o každém ví úplně všechno, takže režisér se dozvěděl o dívce, která není stydlivá, a zašel za její matkou. Pochválil ji a nadhodil, že by si mohla vydělat 500 korun, kdyby ukázala na kameru ňadra. To byly rychle vydělané peníze a matka souhlasila. Dcera měla na prázdninách kamarádku, a tak na natáčení přišly obě. Měly jen podmínku, že budou mít paruky.

Všude se najdou závistivé dobré duše, a tak za dva dny dorazili na natáčení strážci zákona a přijeli vyšetřit natáčení nelegálního porno filmu. Když si prohlédli natočený materiál, došlo jim, že na filmu nic nezákonného není a že tak trochu naletěli. Až po čase se režisér dozvěděl, že dívky, které se natáčení zúčastnily, se pochlubily na diskotéce, jaké jsou z nich herecké hvězdy, a tak jim jen někdo jednoduše záviděl.

Film se točil dva měsíce a z rozpočtu 3,9 milionu korun ještě milion zůstal. To se moc nelíbilo ostatním režisérům, kteří si stále stěžovali, jak mají málo peněz, a proto jejich filmy nemají tak velký úspěch. Troška všem vytřel zrak a ukázal, že kasovní trhák nemusí být nutně drahý.

Komedie Slunce seno a pár facek měla premiéru 1. července 1989 v plzeňském amfiteátru, kam se vešlo neuvěřitelných 33 tisíc diváků. Za půl roku, než přišly politické změny, si přišlo do kina hoštické dobrodružství vychutnat 4,3 milionu diváků. To je rekord, který už těžko někdo překoná.

Film je k vidění 11. 7. večer na TV Prima.

Zdroje článku: