Daktari: Malá ochutnávka dobrodružné divočiny se dostala i k českým divákům

Daktari: Malá ochutnávka dobrodružné divočiny se dostala i k českým divákům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Daktari, což znamená ve svahilštině doktor, vysílala stanice CBS v letech 1966 až 1969. K nám se seriál dostal zpožděním a bohužel je to tak dávno, že už si ho lidé pamatují jen velice zběžně. Vybaví se jim šilhavý a lenivý lev a dovádivá opička.

Seriál vznikl v produkci Ivana Torse a MGM Television a navázal na úspěch filmu Šilhavý lev Clarence z roku 1965. Seriál je umístěný do fiktivní veterinární stanice, která se stará o zraněná a nemocná divoká zvířata. Nenatáčel se však v Africe, jak by se mohlo zdát, ale filmařům stačilo odjet pár desítek kilometrů od Los Angeles do kaňonu Soledad na ranč o rozloze 60 akrů, kde byla africká stanice, kterou vybudovali trenéři zvířat Ralph a Toni Helferovi. Do seriálu potom byly vkládány záběry z Afriky (z Mosambiku), aby byl dojem z krajiny věrohodnější a na diváka dýchla skutečná atmosféra africké divočiny. Diváci tvůrcům odpustili i některá zvířata, která v Africe volně nežijí.

Seriál, který se pyšnil 89 epizodami, sledoval práci doktora Tracyho, jeho dcery Pauly a několika zaměstnanců záchranného centra, kde chránili zvířata nejen před nemocemi, ale i pytláky a místními úředníky.

Hvězdami seriálu byla zvířata. Mezi nejoblíbenější patřil impozantní lev Clarence, který měl problémy se zrakem. Viděl dvojitě, a tak se pohyboval velmi rozvážně, nejraději někde ležel a podřimoval. Neměl nic proti lidské společnosti a kromě toho, že nesnášel hluk nákladních aut, byl neškodným domácím mazlíčkem. Na některé scény s automobilem musel zaskočit náhradník, který však nebyl takový dobrák. Točil tak pouze scény, kde nepřišel do blízkého kontaktu s lidmi. Byl v minulosti týraný původními majiteli a o lidech neměl dobré mínění.

Impozantního hrdinu nečekal dlouhý a spokojený život seriálové hvězdy. Pošel asi půl roku po odvysílání poslední seriálové epizody v Peorii v Illinois. Bylo mu sedm let. Když nenatáčel, byla z něj turistická atrakce.  

Šimpanz Judy, 1969
Šimpanz Judy, 1969 | Zdroj: Public domain, NBC, Wikimedia commons

Z úplně jiného těsta byla neposedná opička Judy, miláček všech. Judy byla dobře vycvičená a objevila se v dalších dvou seriálech. O jejím dalším životě se toho moc neví, ale traduje se o ní, že uměla používat toaletu a milovala toaletní papír, kterého měla opravdu velkou spotřebu.

V seriálu se objevil jako „hostující hvězda“ medvěd Bruno, který se dočkal vlastního seriálu.

Inspirací pro příběh se stala práce Dr. Harthoorna a jeho ženy Sue ve zvířecím sirotčinci v Nairobi.

Seriál zaujal diváky i trochu strašidelnou scénickou hudbou, která byla fúzí jazzu a afrických vlivů. Seriálová hudba byla v roce 1967 vydána na nosiči pod názvem Daktari.

Pro seriál vyrobila jedna společnost zelenočernou zebří pruhovanou verzi Land Roveru, která byla k dispozici v několika různých akčních sadách.

Zdroje článku: