ČT zve na jaře diváky do kina: Stodolovi, další Aristokratka i vzpomínka na Havla

ČT zve na jaře diváky do kina: Stodolovi, další Aristokratka i vzpomínka na Havla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po pohádkové smršti, která už pravidelně kraluje v prosinci na televizních obrazovkách, přijde vhod úplně jiný žánr a Česká televize zve diváky do kina. Určitě jedním z nejzajímavějších projektů bude film o manželské dvojici vrahů, jejíž činy zahýbaly celou zemí.

Manželé Stodolovi

ústřední dvojice z filmu
ústřední dvojice z filmu | Zdroj: © Česká televize

Film je inspirovaný jedním z nejhrůznějších zločinů v dějinách české kriminalistiky. Manželé Stodolovi v letech 2001 a 2002 zavraždili a oloupili celkem osm lidí důchodového věku. Stodolovým bylo prokázáno sedmnáct násilných trestných činů, za které byli oba odsouzeni na doživotí.

Zaměřovali se na důchodce žijící na vesnici. Protože vraždy maskovali za nešťastné náhody či sebevraždy, policisty dlouho nenapadlo, že by mohlo být něco v nepořádku.

V popředí vyprávění stojí jejich milostný vztah plný manipulace se závislostí, ale také lásky a oddanosti. Film je fikcí, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových, podrobnosti jsou ale vyfabulované.

Dostali se pak už do takového podivného světa, kde platila trochu jiná pravidla. Hlavně Dana se projevovala dost chladně, myslím, že je to potom i dost bavilo – může to být takové dobrodružství, člověk má moc nad druhým. A může být těžké s tím přestat. Představuji si, že pokud jednou někoho zabijete, překročíte nějaký limit. A když jste nějak psychopaticky nastaveni, může to být osvobozující. Můžete se cítit jako desperát. Možná to tak skutečně bylo, ale možná ne, to nevíme,

dodává režisér Petr Hátle.

Po Kájínkovi a Roubalovi se tak dočkali i další „slavní“ zločinci filmového zpracování svých zločinů. Nelehkou roli na sebe vzali Jan Hájek a Lucie Žáčková.

Aristokratka ve varu

Druhá divácká návštěva na zámku Kostka přivádí na obrazovky opět hraběte Franka Kostku, jeho ženu Vivien a dceru Marii. Udržovat zámek v chodu jim pomáhá paní Tichá, hospodyně, údržbář Krása a komorník Josef.

Původní zájem návštěvníků zámku o kletbu komtesy Marie už netáhne jako dřív, což Marii vůbec nevadí – alespoň má dostatek času na svého Maxe. Frank je ovšem v koncích, jelikož nemá dost peněz ani na výplaty, ani na potřebné opravy. A právě v tu chvíli se objeví dcera právníka Bendy, Deniska, která rozvíří poklidné vody rodového sídla. Kromě Hynka Čermáka, Tatiany Dykové, Yvony Stolařové, Elišky Balzerové, Martina Pechláta a Pavla Lišky se můžete těšit na Simonu Lewandovskou, která se představí v úplně jiném světle, než jak ji vídáme ve Zlaté labuti (jako prodavačku a Ireninu milenku Alenu).

V kinech od 18.1. 2024

Tady Havel, slyšíte mě?

Časosběrný snímek sleduje poslední léta života bývalého prezidenta Václava Havla. Vytváří mnohovrstevný portrét politika, dramatika a obyčejného člověka. Havel nechává filmaře nahlédnout do zákulisí svého života, a odhaluje tak ryze osobní momenty, které jej představují v dosud nepoznaných obrysech. Se smyslem pro humor se přitom zamýšlí nad svým politickým odkazem i univerzálními lidskými otázkami. Ústředním motivem jsou paralely mezi Havlovým životem a úspěšnou hrou Odcházení, jejíž filmovou adaptaci si Havel vždy přál zrežírovat.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text