Celebrity pod lupou: Pohodář Kendy z „Básníků“ za ikonickou roli inkasoval 120 korun za den a také trojku z chování

Celebrity pod lupou: Pohodář Kendy z „Básníků“ za ikonickou roli inkasoval 120 korun za den a také trojku z chování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šedesátník David Matásek bude navždy rozevlátým studentem, kterého Dušan Klein obsadil do filmu Jak svět přichází o básníky. Ani role drsného policajta v populárním seriálu Polda ho této nálepky nezbavila.

David si na svém životě pochvaloval, že po dlouhých letech, kdy žil jako jedináček, se konečně dočkal dalšího přírůstku do rodiny. A nešlo jen o jednoho sourozence. Rodiče mu nadělili rovnou dvojčata, dva bratry.

Otec byl uznávaným scénografem a loutkařem, kterého oceňovali i v zahraničí, a tak musel doma hodně pomáhat. To se mu nakonec hodilo, protože na ženy, které prošly jeho životem, dokázal udělat velký dojem, když věděl, jak se postarat o malé dítě.

Filmy Dušana Kleina mu změnily život. S Pavlem Křížem vyfoukli hlavní role Vaculíkovi a Vetchému. Šlo hlavně o to, že Kendy a Štěpán měli být dlouholetí kamarádi, v čemž měli oproti druhé dvojici výhodu. Kříž a Matásek spolu studovali, přátelili se a pro role měli určitou „přidanou hodnotu“.

Dušan Klein rád bořil mýty, a tak se první z filmů točil v reálném prostředí bez ateliérů. Točilo se v Mělníku. Film nebyl režimem zrovna moc dobře přijatý, ale zřejmě se nenašlo nic, co by zabránilo filmu, aby se dostal mezi lidi. Kritika komunistického tisku, který film označoval za sbírku legrácek bez hlubší myšlenky, návštěvníky kina neodradila. Všichni měli hlubokých myšlenek plné zuby a snímek, který dokázal pobavit laskavým humorem, byl vítaný.

David Matásek si nakonec pochvaloval, že i přes problémy ve škole mu role Kendyho hodně usnadnila první herecké roky, kdy si budoval profesní zázemí. Prošel si také obdobím rebelie, kdy byl součástí skupiny Orlík, která byla partou skinheadů. To se trochu podepsalo i na vztazích v rodině, protože jeden z bratrů byl pro změnu pankáč a cítění svého bratra neuznával.

Právě v této době hledání dostal David nabídku na angažmá v Národním divadle. Někdy se to v životě sejde tak trochu neplánovaně. Matásek dnes s odstupem let kriticky uznává, že jeho působení v kapele nebylo zrovna to, čím by se mohl chlubit.

Bezstarostnost Kendyho se možná trochu odrazila i v hercově životě – tu pravou partnerku si testoval hned čtyřikrát.

S poslední láskou vychovává šestiletého Toníčka, ale už je také dědečkem čtyřleté Sofie, kterou má nejstarší dcera Linda.

Vyhlášený svůdník, který tvrdí, že pro vztah je důležitá hlavně svoboda, respekt a blízkost, se zřejmě občas svobodně někde zapomene, ale tvrdí, že se všemi manželkami (4) vychází velice dobře.

Zdroje článku: